Moskva: Za gasovod kroz Bugarsku mora da garantuje i Evropska unija

297

MOSKVA – Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za njih garantuju i vlada u Sofiji i Evropska komisija, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

„Rusija radi na izgradnji gasovoda Turski tok. Bugarska je ponovo iskazala interesovanje za tranzit gasa preko njene teritorije i naročito žele da razmotre pitanje izgradnje gasnog čvorišta u Bugarskoj“, izjavio je Novak za televiziju „Rusija 24“, kako je prenela agencija Tass.

„Za nas je važna stvar da svi ovi veliki, budući infrastrukturni projekti budu zagarantovani sa aspekta kupaca gasa, usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom i da imaju garancije vlade Bugarske i Evropske komisije“, dodao je Novak.

Rumen Radev, predsednik Bugarske

Generalni direktor Gasproma Aleksandar Medvedev je nedavno najavio da će ova kompanija ubrzo doneti odluku o ruti drugog kraka gasovoda Turski tok, a u tom kontekstu je kao buduća tržišta pomenuo Srbiju, Grčku, Italiju, Bugarsku i Mađarsku.

Bugarski predsednik Rumen Radev je juče u Moskvi izrazio nadu da će razgovori o direktnim isporukama ruskog gasa do Bugarske biti obnovljeni, jer je pitanje bezbednosti energetskih isporuka izuzetno važno, kako je naglasio, i za Sofiju i za celokupnu Evropsku uniju.

Zvanična Sofija je u junu 2014. godine na zahtev Evropske komisije koja je ocenila da sporazumi o izgradnji tog cevovoda nisu u skladu sa energetskim propisima EU, obustavila radove na pripremi izgradnje gasovoda Južni tok iz Rusije.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...