Pre nego što posetite solarijum, saznajte ZAŠTO JE ZABRANJEN u mnogim državama

385

Kanada, neke američke savezne države poput Njujorka i Kalifornije i evropske države poput Nemačke i Velike Britanije, zabranile su sunčanje u solarijumu maloletnicima, dok je Brazil u potpunosti zabranio solarijume, a slično planira da uradi i Australija.

U Srbiji se često čuju zahtevi zabrane solarijuma za mlade od strane Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i dermatologa, međutim, konkrente mere još uvek nisu sprovedene.

Statistike govore da od melanoma u Srbiji svake godine oboli 650 ljudi.

Najnovija istraživanja su pokazala da izlaganje ultravioletnim zracima u solarijumima povećava rizik od raka za 75 odsto, pre svega kod dece i osoba mlađih od 30 godina. Takođe, naučnici su tokom istraživanja otkrili da kod ljubitelja solarijuma dolazi do promena moždane aktivnosti koje se mogu uporediti s onima prisutnim kod zavisnika od narkotika.

Zakonska granica zračenja u solarijumima iznosi 0,3 Vata po kvadratnom metru, što je ekvivalent jačini sunca leti u mediteranskim zemljama u podne. Utvrdili su da više od 79 odsto solarijuma emituje jače UV zračenje od dozvoljenog, a u najgorim slučajevima i trostruko više.

Solarijum ne donosi samo veći rizik od melanoma – korisnici solarijuma tako imaju 67 odsto veći rizik od razvoja raka pločastih ćelija kože i 29 posto veći rizik od karcinoma bazalnih ćelija u poređenju sa ljudima koji ne koriste solarijume.

Više na budoar.rs

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...