Tramp otkazao samit sa Kim Džong Unom u Singapuru

Bela kuća navodi da je razlog odustajanja od sastanka neprijateljstvo koje pokazuju iz Pjongjanga gde je u zvaničnom saopštenju potpredsednik Majk Pens nazvan - glupanom

3.515

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp otkazao je danas dugoplanirani i dugo očekivani samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog „ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava“ koje je pokazano u saopštenju Seula.

Kopija Trampovog pisma poslata Kim Džong Unu o otkazivanju samita (Tanjug/AP/J. David Ake)

„Radovao sam se unapred što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimereno u ovom trenutku da se održi ovaj dugo planirani sastanak“, napisao je Donald Tramp u pismu severnokorejskom lideru.

„Govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena“, istakao je, između ostalog, američki lider.

Predsednik SAD se, međutim, zahvalio Kim Džong Unu na nedavnom oslobađanju američkih talaca iz Severne Koreje, koji su sada kod kuće sa svojim porodicama.

„To je bio lep gest, koji veoma cenim“, naveo je Tramp.

„Svet, a posebno Severna Koreja, izgubila je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo“, ocenio je on, naglašavajući da je prilika propuštena i da je to „tužan momenat u istoriji“.

Državni sektretar Majk Pompeo, glavni organizator propalog sastanka (Tanjug/AP/J. Scott Applewhite)

Ranije danas, iz Severne Koreje su ponovo zapretili da će otkazati samit, navodeći da je Pjongjang spreman za nuklearni obračun, jednako koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Prethodno je zamenica severnokorejskog ministra za spoljne poslove Čo Son Hui rekla da oni neće moliti za sastanak i da je budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona „u potpunosti na Americi“. Pri tome, oštro je osudila komentare potpredsednika Majka Pensa u kojima je poredio Severnu Koreju sa Libijom kada je u njoj vladao Moamer el Gadafi.

Ona je Pensa nazvala „političkim glupanom“ jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, stavio u isti red sa Libijom, koja je, kako je navela Čo Son Hui, samo „instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima“.

Čo Son Hu je poslednjih godina aktivno uključena u diplomatske kontakte sa SAD i spada među najbliže i najpouzdanije saradnike severnokorejskog vođe. Analitičari su uvereni da je njen današnji istup nesumnjivo odobrio lično Kim Džong Un.

Severna Koreja uništila je ranije, takođe danas kako tvrde u Pjongjangu, poligon za nuklearne probe Pungje-ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati u prisustvu stranih novinara.

Kim Džong Un koga je Tramp u pismu oslovio kao „Predsednik komisije za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje“

Mesta eksplozija koje su se dogodile na lokaciji za atomska testiranja duboko u planinama u slabo naseljenom severoistoku Koreje, bila su tri tunela u podzemlju i određen broj zgrada u okolnoj oblasti.

Severna Koreja, međutim, nije pozvala međunarodne inspektore za oružje na demonstraciju uništenja postrojenja za lansiranje raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

Svih šest dosadašnjih nuklearnih proba Severne Koreje izvedene su na poligonu Pungje-ri, koji se sastoji od sistema tunela ispod planine Mantapsan.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...