Rak materice se u svetu efikasno leči, kod nas svaki dan umre jedna žena

Srbija u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

275

BEOGRAD  – U Srbiji svakog dana četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti, rečeno je danas na regionalnom stručnom skupu u Beogradu „Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV“.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović je istakao da je prevencija raka grlića materice prepoznata kao jedan od prioriteta u radu tog ministarstva.

„Stopa incidencije i mortaliteta od raka grlića materice u Srbiji je izuzetno visoka. Stoga ćemo nastojati da odlučnom i istovremenom primenom primarnih i sekundarnih mera prevencije, odsnosno organizovanim skriningom i imunizacijom protiv infekcija izazvanih HPV, promenimo ovu negativnu statistiku i pobedimo ovu opaku bolest u našoj zemlji“, rekao je on.

Pored karcinoma jetre, rak grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom

Kako je podsetio, Srbija je 2012. godine započela organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice.

V.d.direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović je rekla da je rak grlića materice ozbiljan javno-zdravstveni problem u Srbiji, da je glavni uzročnik nastanka te vrste raka infekcija humanim papiloma virusima i da je najefikasnija preventivna mera imunizacija.

Osim karcinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom i stoga je prevencija oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi primenom imunizacije jedan od značajnih javno-zdravstvenih ciljeva, istakla je ona.

Navela je da se infekcije izazvane humanim papiloma virusima smatraju najrasprostranjenijim u svetu i da se procenjuje da je oko 80 odsto seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom tog virusa.

„HPV se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom najčešće tokom seksualnog odnosa“, pojasnila je Jovanović i dodala da postoji više od 130 tipova HPV koji mogu uzrokovati infekcije, pre svega genitalnog sistema kod ljudi.

Ona je istakla da se Srbija, na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak, nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

Kada je reč o oboljevanju Srbija je na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a kada je reč o umiranju od te vrste raka naša zemlja se nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije, dodala je Jovanović.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović je ukazao da je imunizacija kao mera primarne prevencije neophodna u zemljama poput Srbije gde je učestalost HPV infekcije visoka, a u uslovima kada je organizovani skrining na rak grlića materice kao mera sekundarne prevencije još u razvoju.

„Dugotrajno perzistiranje ove infekcije često dovodi do karcinoma koji se, ne retko, otkriva i relativno kasno, onda kada je lečenje teško, komplikovano i sa neizvesnim ishodom. Stoga je vakcina efikasan metod prevencije HPV infekcije, a samim tim i karcinoma grlića, ali i drugih lokalizacija koje zahvata ova infekcija“, naveo je Stefanović koji je i predsednik Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo.

On je istakao da su preventivni pregledi – skrining i imunizacija, komplementano zastupljeni, svakako najbolji način borbe protiv kancera grlića materice.

Skup „Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV“ organizuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...