Slovenija: Vlada Boruta Pahora oprala gotovo milijardu evra?

Anketni odbor Skupštine traži odgovornost ranijeg premijera za kriminalne finansijske malverzacije

369

LJUBLJANA – Slovenački parlament povrdio je na jednoj od svojih poslednjih sednica, izveštaj Anketnog odbora koji se bavio istragom o nepravilnostima u bankarstvu i pojedinim slučajevima pranja novca, i u kojem optužbe idu i na račun nekadašnjeg premijera Boruta Pahora, sadašnjeg predsednika republike.

U Sloveniji su parlamentarni izbori zakazani za 3. juni, nakon što je 14. marta Miro Cerar podneo ostavku na mesto predsednika vlade

Još prošle godine otkrivena je afera u kojoj su tajni dokumenti potvrdili da je 2008. izvesni britanski državljanin iranskog porekla Iraj Farokhzadeh, u vreme kad su Iran i njegove banke bile pod međunarodnim sankcijama, navodno „oprao“ gotovo milijardu evra transakcijama preko Nove Ljubljanske banke.

Politička odgovornost pripisana je vladi koju je od 2008. do 2011. godine vodio Borut Pahor, prenela je Aldžazira Balkans pozivajući se na agencije.

Osim Pahora, politička odgovornost za propuste u reakcijama državnih ustanova i organa bezbednosti, stavljena je na teret i tadašnjim ministrima za finansije i spoljne poslove, Franciju Križaniču i Samuelu Žbogaru, te bivšem guverneru Centralne banke, Marku Kranjcu.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...