Ugrožen boravak Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu

Asanžov izlazak iz ambasade mogao bi da otvori novu fazu za američke istražitelje koji ga optužuju za kriminalno objavljivanje poverljivih političkih dokumenata.

260

VAŠINGTON – Skoro šestogodišnji boravak kontroverznog novinara i kompjuterskog stručnjaka Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, u ekvadorskoj ambasadi u Londonu je ugrožen, čime je otvoren put za njegovo hapšenje od strane britanskih vlasti i eventualno izručenje u Ameriku, potvrdilo je više obaveštenih izvora novinarima televizije CNN.

Detalji o „ugroženosti“ nisu javno razjašnjeni.

Iako je Asanž i ranije tvrdio da u ambasadi Ekvadora više nije siguran, izvori ocenjuju da je trenutna situacija „neuobičajeno loša“ i da bi on mogao napustiti ambasadu „svakog dana“, jer će ili biti prisiljen da to učini ili će se osećati toliko ograničenim da bi sam mogao da odluči da izađe iz zgrade.

Asanžov odlazak iz ambasade mogao bi da otvori novu fazu za američke istražitelje koji ga optužuju za protivzakonito objavljivanje poverljivih političkih dokumenata.

Na Tviter nalogu njegovih advokata od 19. maja navedeno je da je on u kućnom pritvoru bez podizanja optužnice već 2.720 dana i da je izolovan od posetilaca i spoljne komunikacije, uprkos tome što „nema ni trunke dokaza“ da je učinio bilo šta drugačije od onoga što etablirani mediji rade svakog dana objavljujući javne materijale.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...