Albanska opozicija na protestu za rušenje premijera Edi Rame

Proslavljeni nekadašnji gradonačelnik Tirane i sada premijer i lider Socijalističke partije Edi Rama često je na udaru kritika kao najodgovorniji za kriminal i korupciju koji pustoše Albaniju

274

TIRANA – Tokom današnjih antivladinih protesta u Tirani na hiljade pristalica opozicije tražilo je ostavku aktuelnog albanskog premijera Edija Rame uz povike „Ramo, odlazi“, dok se on, međutim, na Fejsbuku zahvalio demokratama koji se protive aktuelnoj vladi, ali su odbili poziv da učestvuju na protestu.

Učesnici demonstracija šetali su kroz glavni bulevar u Tirani mašući zastavama Albanije i Evropske unije, a neki su, kako je prenela agerncija AP, bacali kamenje ka zgradi Raminog kabineta i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ljujzim Baša, lider Demokratske partije govori na protestu (AP Photo/Hektor Pustina)

Na transparentima su bili zahtevi za ostavku Rame i odlazak ministra unutrašnjih poslova Fatmira Džafaja, koji su, kako se tvrdi, omogućili da vladaju kriminal i korupcija koji su opustošili zemlju.

„Albanci protestuju protiv povezanosti vlade sa organizovanim kriminalom i krijumčarenjima, što podriva budućnost zemlje, a sada ruši i napore u evrointegracijama“, izjavio je lider konzervativne Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša.

Baša koji je poveo ovaj protest i jedini koji je na njemu govorio, ocenio je da su na protestu „stotine hiljada“ ljudi. Policija nije saopštila koliko je prisutnih bilo na dvosatnim demonstracijama, dok su mediji ocenjivali da se radi o „više hiljada“ opozicionih aktivista.

U protestu je učestvovao i desničarski lider Salji Beriša, nekadašnji predsednik vlade i predsednik republike i osnivač Demokratske partije, kao i lideri više drugih desničarskih partija u Albaniji.

Prema rečima šefa albanske policije Ardija Veljijua, povređeno je 11 policajaca kad su demonstranti srušili ogradu Ministarstva unutrašnjih poslova i pokušali da probiju kordon. Predstavnici Demokratske partije objavili su sliku glavnog urednika njihovog lista koji je navodno povređen u sukobu sa policijom.

Odgovori premijera demonstrantima (Twwiter@ediramaal)

Po završetku protesta u Tirani, premijer Rama koji se nalazio u gradu Beratu, oglasio se na Fejsbuku.

„Hvala svim demokratama koji ne odobravaju aktuelnu vladu, ali su ipak odbili poziv da učestvuju na protestu koji je smešan i nevernički za svakog Albanca koji neće da naudi svojoj zemlji zbog skrivenih interesa“, napisao je Rama na Fejsbuku, kako je prenela albanska nacionalna agencija ATA.

Rama je po formalnom obrazovanju slikar i kao gradonačelnik Tirane bio je predsednik Albanske asocijacije gradonačelnika i potom prešao na mesto ministra kulture. Dobio je 2004. nagradu Svetski gradonačelnik, a 2005. uvršten je na listu „evropskih heroja“ koju dodeljuje magazin „Tajms“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...