Brazil: Vanredno stanje u Sao Paulu, vojska na ulicama

Vozači kamiona u brazilskoj najbogatijoj državi Sao Paulu blokirali autoputeve i benzinske pumpe zbog poskupljenja goriva, a vlada proglasila vanredno stanje zbog izazvane nestašice nafte, benzina i pomanjkanja robe u prodavnicama

338

SAO PAULO – Brazilska vlada izdala je danas vojsci i policiji naređenje da uklone blokade sa autoputeva u državi Sao Paulo, koje su postavili vozači kamiona koji su započeli štrajk zbog previsokih cena goriva.

Sao Paulo je sa više od 12 miliona stanovnika najveći grad u Južnoj Americi i istoimena država sa 22 miliona žitelja smatra se glavnim poslovno-finansijskim centrom Brazila gde se stvara najveći bruto-nacionalni dohodak na južnoj hemisferi.

Brazilski predsednik Mišel Temer izjavio je da će vlada imati snage i hrabrosti da zaštiti stanovništvo od nereda i da odbrani njihovu imovinu, a kamiondžijama je poručio da će odgovorati za štetu koju čine državi.

Kamiondžije i motoristi solidarno blokiraju pristupe svim vitalnim punktovima u državi Sao Paulo (Foto: Tanjug/AP/Eraldo Peres)

Ovo je peti dan protesta kamiondžija, koji je paralizovao većinu teritorije Sao Paula, pa je iz prestonice Brazilije proglašeno i lokalno vanredno stanje zbog nestašice goriva koja je nametnula drastičnu štednju nafte i benzina.

Nakon što je vlada obećala da će stabilizovati cene dizela, što će kako ocenjuje agencija Rojters, koštati oko 1,4 milijarde dolara, pregovarači nezadovoljnih kamiondžija nagovestili su da će u tom slučaju prekinuti sa protestima.

Blokade i protesti, odnosno štrajk, međutim ne jenjavaju uprkos načelnom dogovoru sa vladom. Benzinske stanice nisu dobile redovnu isporuku goriva, a ni prodavnice i trgovinski lanci više ne dobijaju neophodnu robu.

U pojedinim gradovima u Brazilu, škole i univerziteti nisu održali časove, a neki letovi na međunarodnom aerodromu u Braziliji su odloženi.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...