Sastali se lideri Južne i Severne Koreje, tema samit Kim-Tramp

Razgovori doskorašnjih neprijatelja Mun Džae Ina i Kim Džong Una postaju sve učestaliji, ali nikad nije isključeno da se prekine tanka nit kojom počinju da se povezuju

298

SEUL – Južnokorejski predsednik i Mun Džae-in sastao se danas sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom kako bi razgovarali o verovatno predstojećem Kimovom samitu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Singapuru, saopšteno je iz Munovog kabineta.

Ovo je bio drugi međukorejski samit u poslednja dva meseca, a objavljeno je da su se sastali radi razmene mišljenja „kako bi se utro put samitu Severne Koreje i SAD“. Mun će sutra ujutru objaviti šta je ishod dvočasovnog sastanka sa Kim Džong Unom.

Trasiranje puta za sastanak sa predsednikom Amerike: Mun Džae In i Kim Džong Un (Foto: South Korea Presidential Blue House/Yonhap via AP)

Izgledi da će se održati samit između SAD i Severne Koreje povećali su se nakon što je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru napisao da Vašington ima „veoma produktivne razgovore“ sa Pjongjangom o tome da se, ipak, održi samit 12. juna u Singapuru.

„Imamo veoma produktivne razgovore s Severnom Korejom o ponovnom zakazivanju samita koji, ako se desi, verovatno će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna, a ako bude neophodno, biće produžen“, naveo je Tramp.

Predsednk SAD je prethodno, pre dva dana, bio uputio pismo severnokorejskom lideru Kim Džong-unu u kojem ga ljutito obaveštava o svojoj odluci da otkaže samit.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...