Tramp obnavlja poziv Kim Džong Unu!

Na već uobičajeni način za objavljivanje svojih političkih odluka američki predsednik Donald Tramp nagovestio je na Tviteru da je voljan da se samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom ipak održi 12. juna u Singapuru

3.439

VAŠINGTON – Donald Tramp, predsednik SAD postavio je jutros na Tviter svoju objavu u kojoj kaže da su u toku „vrlo korisni“ razgovori sa Pjongjangom o obnovi ideje za susret sa Kim Džong Unom, liderom Severne Koreje, koji će se „verovatno“ održati na već određenom mestu, u hotelu „Šangri La“ u Singapuru 12. juna.

Trampov tvit o obnovi samita sa Kim Džong Unom

Tramp je takođe dodao da bi razgovori sa Kim Džong Unom – ako bude trebalo – mogli i da se produže na više dana.

Prethodno je, prekjuče, Tramp, doduše na nešto formalniji način – pismom upućenim u Pjongjang – otkazao dugoplanirani i dugo očekivani samit sa Kimom.

U saopštenju Bele kuće tad je navedeno da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog „ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava“ koje je pokazano u saopštenju Seula.

„Svet, a posebno Severna Koreja, izgubila je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo“, ocenio je u pismu američki predsednik, naglašavajući da je prilika propuštena i da je to „tužan momenat u istoriji“.

Magazin „Politiko“ objavio je da se tim, koji čine 30 zvaničnika Bele kuće i Stejt departmenta, priprema za odlazak u Singapur ovog vikenda. Taj tim trebalo bi tamo da razgovara o agendi-dnevnom redu i logistici samita sa severnokorejskim zvaničnicima. U delegaciji su zamenik šefa osoblja Bele kuće Džozef Hagin i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Mira Rikardel.

Južna Koreja izrazila je danas „oprezno olakšanje“ zbog oživljavanja razgovora o samitu predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Državni sektretar Majk Pompeo, glavni organizator sastanka (Tanjug/AP/J. Scott Applewhite)

Ranije u četvrtak, iz Severne Koreje su bili ponovo zapretili da će oni otkazati samit, navodeći da je Pjongjang spreman za nuklearni obračun, jednako koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Zamenica severnokorejskog ministra za spoljne poslove Čo Son Hui rekla je da oni neće da mole za sastanak i da je budućnost singapurskog samita Pjongjanga i Vašingtona „u potpunosti na Americi“. Pri tome, ona je oštro osudila komentare potpredsednika Majka Pensa u kojima je poredio Severnu Koreju sa Libijom kada je u njoj vladao Moamer el Gadafi.

Ona je Pensa nazvala „političkim glupanom“ jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, stavio u isti red sa Libijom, koja je, kako je navela Čo Son Hui, samo „instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima“.

Čo Son Hu je poslednjih godina aktivno uključena u diplomatske kontakte sa SAD i spada među najbliže i najpouzdanije saradnike severnokorejskog vođe. Analitičari su uvereni da je njen istup nesumnjivo odobrio lično Kim Džong Un.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...