U Francuskoj levičarske demonstracije protiv Makrona

Hiljade sindikalnih aktivista i radnika od jutros protestuju u Marseju, Avru i drugim gradovima,a u Parizu je protesni marš sa uličnim neredima počeo popodne

329

PARIZ – Levičarski demonstranti i policija koja je koristila vodene topove i suzavac sukobili su se danas u Parizu na protestu zbog reforme zakona o radu koji je inicirao predsednika Emanuel Makron zarad „fleksibilnosti tržišta“, a što će, kako se ukazuju sindikalci, umanjiti sigurnost radnog mesta.

Vodeća sindikalna konfederacija CGT koja predvodi demonstracije poziva na štrajkove u saobraćaju i drugim javnim sektorima, kao odgovor „reke ljudi“ na nacrte zakona iz prošlog meseca, kojim se smanjuju ovlašćenja sindikata i prava radnika i daje kompanijama više ovlašćenja da otpuštaju i da utiču na propise na radnom mestu.

Levičari i radnici takođe ocenjuju da Makronove ekonomske promene idu u korist bogatijih i uništavaju francuski način života.

Na protestima su uz sindikate još i levičarske partije i pripadnici grupa za ljudska prava (AP Photo/Francois Mori)

Makron, sa druge strane, tvrdi da reforme imaju za cilj povećanje globalne konkurentnosti Francuske i da oni koji protestuju neće uspeti da „blokiraju državu“.

„Nikakav nered me neće zaustaviti i mir će se vratiti“, kazao je juče Makron na televiziji. On danas boravi na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u Rusiji,

Šef sindikata, međutim, poručio je predsedniku da „pogleda kroz prozor iz svoje palate i da vidi realan život“.

Nezaposlenost u Francuskoj iznosi 9,5 odsto radno sposobnog stanovništva, dok je prosek te stope u Evropskoj uniji oko 7,8 odsto.

Makron zasad nema nameru da popusti u vezi s reformom tržišta rada, koja je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

On se, inače, opredelio za ubrzanu proceduru izmene zakona, koja omogućava da vlada odluči o sadržaju reforme bez skupštinske rasprave.

Uobičajena slika tokom demonstracija protiv ekonomske politike Emanuela Makrona (AP Photo/Thibault Camus)

Više od 1.500 policajaca bilo je mobilisano u Parizu kako bi sprečilo aktiviste koji nisu u vezi sa zvaničnim protestom da izazovu štetu, a javljeno je da je privedeno 35 osoba.

Neki od njih su bili preventivno na ispitivanju nakon što su policajci pretražujući njihove torbe, pronašli „opremu“ koja bi mogla da se iskoristi za štetu ili da sakriju svoja lica.

Drugi, većinom mladi, obučeni u crno sa prekrivenim licima, pritvoreni su na marginama glavnog protesta zbog lomljenja prozora na zgradama firmi ili zbog uništavanja autobuskih stanica.

Vođa radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji, po nedavnom istraživanju javnog mnenja, važi za glavnog protivnika predsednika Makrona, takođe poziva da se i u utorak izađe na ulice da bi se sprečio, kako je rekao, „udar na državu blagostanja“, a već je pozvao i na masovne demonstracije 23. septembra.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...