Uspeh referenduma o pobačaju pokazuje bitne promene u Irskoj

Referendum, čije izlazne ankete ukazuju na ubedljivu pobedu zahteva za liberalizaciju abortusa u Irskoj, predstavlja novi krupan korak u promenama kroz koje je irsko društvo prošlo poslednjih godina

304

DABLIN – Novinske agencije u analizama rezultata jučerašnjeg referenduma u Irskoj pokazuju da se dogodila prekretnica u borbi žena za pravo na abortus, ali i da se bitno menja i cela zemlja, doskora izrazito opredeljena za tradicionalne katoličke vrednosti.

Po svemu sudeći, to je poslednja etapa na putu društvenih promena u Irskoj, koja je tek 1995. godine, i to tesnom većinom legalizovala razvod braka, ali da bi potom, pre tri godine postala prva zemlja u svetu koja je na referendumu ozakonila istopolne brakove.

Dablin: Brojanje glasova uz optimistička očekivanja (Foto: Tanjug/AP/Peter Morrison)

Brojanje glasova je jutros tek počelo, ali sinoćne izlazne ankete se većinom slažu da je između 60 i 70 odsto građana glasalo za ukidanje Osmog amandmana ustava, kojim je bio uveden jedan od najtvrđih režima zabrane prekida trudnoće, čime je pobačaj bio praktično potpuno zabranjen.

Zanimljivo je da je taj isti amandman, takođe glasovima irskih birača, postao deo ustava 1983. godine. Tada je, pre 35 godina, amandman usvojen sa 67 odsto glasova Iraca, a sada je sa otprilike istim procentom odbačen.

Ovakav ishod referenduma smatra se još jednim važnim trenutkom u irskom „tektonskom“ kretanju od „društvenog konzervativizma“ ka „progresivnom liberalizmu“.

Tu dramatičnu promenu javnog mnenja izgleda da su „izgurale“ mlađe generacije, ali je i kod onih srednjih godina ubedljiva većina bila za ukidanje pomenutog amandmana. Stariji od 65 godina bili su jedina generacijska grupa koja je prema katoličkim dogmama većinom glasala protiv ukidanja Osmog amandmana – otprilike onako kako su glasali i pre tri i po decenije.

Irski premijer Leo Varadkar dolazi na glasanje (Foto: Niall Carson/PA via AP)

Ono što sada predstoji, konstatuje Rojters, jeste borba oko toga kako odluku birača na referendumu prevesti u konkretan zakon. Gubitnička strana insistira da će premijera, koji je rekao da će abortus biti dozvoljen tek u ograničenom broju slučajeva – držati za reč.

List „Belfast telegraf“, u opširnom tekstu konstatuje da se „vetar društvenih promena koji je poslednjih godina duvao Irskom, izgleda se pretvorio u oluju“.

Ukoliko se potvrdi ubedljiva pobeda stava za ukidanje ustavnog ograničenja abortusa, to će predstavljati i znak seizmičkih promena kroz koje je irsko društvo prošlo u toku nešto više od jedne generacije, konstatuje taj list iz Severne Irske.

Doduše, jedan od faktora koji je doveo do te promene nesumnjivo je i sve manja uloga Katoličke crkve u irskom društvu. Narušenog ugleda zbog „mlakog stava“ u vezi sa skandalima oko zlostavljanja dece, Katolička crkva se, za razliku od ranijih vremena, u kampanji pred referendum u velikoj meri držala po strani.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...