Zbog nadolazeće oluje vanredno stanje u delovima Floride

Posebnost tropske oluje je miran središnji deo prečnika između osam i 25 kilometara, koji se zove "oko", gde se kružni vetrovi gotovo umire, a što ponekad opasno zavarava da je nepogoda prošla

221

MAJAMI – Zbog oluje Alberto koja se približava Floridi, guverner Rik Skot danas je proglasio vanredno stanje u 67 okruga u toj američkoj državi i apelovao na građane da ovu elemntarnu nepogodu shvate ozbiljno.

Tačno vreme udara oluje zasad nije sigurno, ali se predviđa da će cela država osetiti njenu snagu, a moguće je da će doći do tornada, izlivanja reka i poplava.

Suptropska oluja Alberto, prva koja je u 2018. dobila ime u sezoni uragana, kreće se Karipskim morem i preti da ovog vikenda donese teške kišne padavine, prouzrokuje klizišta i poplave u delovima Meksika, Kube, Floride i istočne obale Meksičkog zaliva.

Alberto je u petak prošao pored obala Meksika i Kube, a Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je moguće da vetar ojača tokom vikenda kada bi pogodio Floridu.

Upozorenje na poplave stupa na snagu večeras i trajaće do utorka uveče za južni Misisipi, jugozapadnu Alabamu i zapadni deo Floride.

Suptropska oluja ima manje izdefinisan centar nego što to ima tropska oluja, a njeni najjači vetrovi su mnogo dalji od njenog centra. Suptropske oluje mogu da se razviju u tropske i potom ojačaju u uragane, mada sezona uragana uobičajeno počinje 1. jula.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...