Luiđi Di Majo: Matarelina odluka je neshvatljiva, treba ga smeniti

Lider pokreta "Pet zvezda" (M5S) Luiđi di Majo izjavio je večeras da je odluka italijanskog predsednika Serđa Matarele da odbaci predlog Paola Savone za ministra ekonomije neshvatljiva

352

RIM – U ovoj zemlji možeš da budeš osuđen kao kriminalac, osuđen za proneveru poreza, da počiniš zločine protiv civila, budeš pod istragom za korupciju, ali da ipak budeš ministar… Ali ako kritikuješ Evropu i evro, ne možeš da budeš ministar ekonomije. I to se tu ne završava“, napisao je Di Majo na svom Fejsbuku.

Mandatar Ðuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg je predložila koalicija krajnje desničarske Lige i pokreta „Pet zvezda“, pobednici martovskih izbora.

On je razlog krize: Paolo Savona (AP Photo/Luca Bruno, file)

Di Majo je, takođe izjavio da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog „izdaje države“ jer je odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije.

„Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer bi u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao Evropsku uniju“, rekao je Di Majo u intervjuu za televiziju RAI.

Lider pokreta „Pet zvezda“ rekao je, pozivajući se na Ustav, da želi da novonastala institucionalna kriza „bude iznesena pred parlament, a predsednik republike treba da bude ispitan“.

Prema članu 90 italijanskog ustava, svi članovi parlamenta glasali bi o predsedniku zbog izdaje ili napada na ustav. Ukoliko bi prosta većina glasala za to, Ustavni sud bi bio pozvan da odluči o tome da li da smeni Matarelu.

„Prvo bi trebalo da aktiviramo član 90 i onda da imamo izbore jer je neophodno da se kriza iznese pred parlament“, rekao je Di Majo.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...