Dragaš: Srbija ojačala poziciju u svetu

Kada Berograd pregovara o Kosovu, u stvari pregovora sa SAD, Nemačkom, Velikom Britanijom, a to nisu laki pregovarači

277

BEOGRAD – Munjevito odustajanje kosovskih vlasti od gradnje puteva oko manastira Dečani samo su jedan pokazatelj da je pozicija Srbije u međunarodnim okvirima danas mnogo jača nego što je bila pre pet i više godina, smatra Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda.

„U ovom trenutku i Haradinaj i Tači drugačije komuniciraju sa Srbijom, iz prostog razloga jer je Srbija je vrlo ojačala, poštovanija je nego pre pet godina, ima bolju međunarodnu poziciju, kazao je Dragaš za Pink.

On je podsetio da kada Berograd pregovara o Kosovu, u stvari pregovora sa SAD, Nemačkom, Velikom Britanijom, a to nisu laki pregovarači.

„Ako vas oni uvažavaju, to se odmah reflektuje i na njihove pulene, a to su Haradinaj i Tači“, kaže Dragaš.

On je osudio provokacije, poput gradnje puta oko drevnog srpskog manastira, rekavši da je u toku najosetljivija faza pregovora Beograda i Prištine i da je obema stranama, a naročito međunarodnoj zajednici, stalo da se napravi dogovor.

„Kada predsednik Vučić pokazuje nadljudsku volju i napor da se reši ovaj veliki problem, ovakve provokacije ne doprinose ni dogovoru, ni stabilnosti i miru na Kosovu i u regionu“, kaže Dragaš.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...