Erdogan kritikuje Evropu, a hvali BiH

Turski predsednik vodi agresivnu predizbornu kampanju u kojoj ne propušta da ukaže kako mu je u Sarajevu dozvoljen predizborni skup, a u Berlinu, Hagu i Beču - nije

310

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pohvalio je demokratičnost Bosne i Hercegovine gde je 20. maja održao predizborni miting za Turke koji žive u inostranstvu, a kritikovao je zemlje Evropske unije koje takav skup njegove stranke Pravde i razvoja (AKP) nisu dozvolile, ali su to isto odobrile, kako je rekao, „terorističkoj Demokratskoj stranci naroda (HDP)“, koja mu je konkurent na izborima.

„Neke evropske administracije su dozvolile da HDP održi mitinge u njihovim četvrtima, a nisu dozvolile AKP da uradi isto. Bez obzira da li to želeli ili ne, Bosna i Hercegovina vam je dovoljno pokazala i EU bi trebalo da se ugleda na BiH“, rekao je Erdogan juče u Ankari, kako je preneo portal Klix.ba

Erdogan u gradu Erzurum u Anadoliji (Presidential Press Service/Pool via AP)

Erdogan je poručio da će Turska nastaviti borbu protiv terorizma, naglasivši da je 4.475 terorista neutralizovano u sirijskom gradu Afrinu, 414 na severu Iraka i 398 u samoj Turskoj. On je pohvalno govorio i operaciju „Maslinova grančica“ čiji su cilj Kurdi i pripadnici ISIL na severozapadu Sirije.

U svom predizbornom izlaganju, kao šef države koji se nada novom mandatu, ukazao je i na privredne uspehe Turske, među kojima je i niža cena plina, kao rezultat dogovora s Rusijoma, ali i proizvodnja domaćeg automobila.

Istovremeno, Erdogan je pozvao narod da jača domaću privredu i valutu – liru, tako što će konvertovati svu ušteđevinu iz evra i dolara u lire.

„Braćo, ko god ima dolare ili evre ispod jastuka, idite u banke i konvertujte ga u lire“, rekao je Erdogan optuživši razne lobije za manipulaciju valutama i štetu koju nanose turskom finansijskom sektoru.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...