Italija: Konte kod Matarele sa predlogom za sastav vlade

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Ðuzepe Konte sastaće se večeras sa predsednikom Serđom Matarelom kome će, kako se očekuje, predstaviti predlog sastava nove vlade

307

RIM – Predsednik republike Serđo Matarela primiće mandatara Đuzepea Kontea (54) u 19 sati po lokalnom vremenu i očekuje se da se tad mogao otvoriti put ka formiranju koalicione vlade pokreta „Pet zvezda“ i desničarske Lige.

Matarela je do sada u konsultacijama odbijao da prihvati 81-godišnjeg Paola Savonu, protivnika evra, za ministra privrede. Savona je, naime, svojevremeno izjavio da je Italija u „kavezu“ mera štednje koje je Nemačka nametnula članicama Evrozone.

Mateo Salvino, predsednik desničarske Lige (Ettore Ferrari/ANSA via AP)

U međuvremenu, Mateo Salvini, lider Lige, jedne od stranaka koje bi trebalo da formiraju vladu, objavio je na tviteru da će se boriti „do kraja“ za Savonu kao kandidata za ministra privrede.

Konte je dobio premijerski mandat za sastav vlade 23. maja, ističući da će pre svega, biti „advokat odbrane italijanskog naroda“. Ovaj malo poznat profesor prava iz Firence, predvodiće koaliciju sačinjenu od anti-migrantske Lige i evroskeptičnog Pokreta „Pet zvezdica“, koji su najavili da će osporiti propise EU na polju monetarne unije, fiskalne strogoće i imigracije.

Analitičari predviđaju da vladajuća koalicija, sa Konteom kao premijerom, neće istrajati do kraja petogodišnjeg mandata i da prevremeni izbori već 2019. godine, ostaju kao mogućnost.

Italija je bila u političkom ćorsokaku otkako su u martu u toj zemlji održani izbori bez jasnog ishoda.

Posle višenedeljnih bezuspešnih pregovora između stranaka, Pokret „Pet zvezdica“ i Liga napokon su se 18. maja dogovorili da oforme vladu, obećavši da će povećati poreze i podstaći potrošnju.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...