Italija: Matarela pozvao bivšeg direktora MMF na razgovor

Italijanski predsednik Serđo Matarela pozvao je bivšeg visokog zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda Karla Kotarelija na razgovor u ponedeljak, nakon što je viđeni premijer Đuzepe Konte demonstativno vratio mandat

313

RIM – Poziv neutralnoj osobi nagoveštava da bi predsednik Matarela mogao od Karla Kotarelija da zatraži da bude na čelu tehnokratske vlade u Italiji.

Većina političkih partija u Italiji ranije je saopštila da neće podržati trehnokratsku vladu u parlamentu i da će insistirati na raspisivanju prevremenih izbora na jesen, ukoliko na čelo ne dođe koaliciona vlada stranaka koje su pobedile na izborima, a to su evroskeptični pokret „Pet zvezda“ i desničarska Liga.

Prethodno je mandatar za sastav nove italijanske vlade Ðuzepe Konte vratio večeras mandat predsedniku Matareli, nakon što je Matarela odbio je da prihvati evroskeptika Paola Savonu za ministra ekonomije.

Konte, slabo poznat profesor prava bez političkog iskustva, predao je listu ministara Matareli u pokušaju da ga uberi da prihvati Savonu i okonča dvomesečni politički ćorsokak, u kojem se našla Italija posle izbora.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...