Kim je za samit s Trampom i prekid neprijateljstava sa SAD

Severnokorejski vođa Kim Džong Un potvrdio je posvećenost "potpunoj" denuklearizaciji Korejskog poluostrva i želju da se održi planirani sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, izjavio je Mun Džae In, predsednik Južne Koreje, koji se u subotu neočekivano sastao sa Kimom

283

PJONGJANG – Mun je, nakon drugog sastanka sa Kimom za poslednja dva meseca, na današnjoj konferenciji sa medije u Seulu izjavio da su njih dvojica složili da samit Severna Koreja-SAD, planiran za 12. jun u Singapuru, „mora da bude uspešno održan“.

Predsednik Južne Koreje rekao je da je Kim Džong Unu preneo Trampovu „čvrstu volju“ za okončanjem neprijateljskog odnosa sa Severnom Korejom i za razvijanje bilateralne privredne saradnje.

Kim Džong Un, lider Severene Koreje (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Agencija Rojters prenosi da je jedan visoki južnokorejski zvaničnik takođe izjavio da Severna i Južna Koreja razgovaraju o mogućem zalogu koji bi SAD dale Pjongjangu da neće vršiti agresiju i da će početi razgovori o mirovnom sporazumu, pre održavanja samita Kima i Trampa.

„Kako bi samit Severna Koreja-SAD bio uspešan, istražujemo načine da na radnom nivou uklonimo zabrinutost u pogledu bezbednosti koju ima Severna Koreja. To uključuje okonačanje neprijateljskih odnosa, međusobni zalog da neće biti agresije i pokretanje razgovora o mirovnom sporazumu koji bi zamenio trenutno primirje“, rekao je ovaj zvaničnik.

Severna Koreja: Uništavanje postrojenja za testiranje nuklearnih raketa (Korea Pool/Yonhap via AP)

On je dodao i da dve Koreje vode razgovore i o tripartitnoj deklaraciji o okončanju Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, ali da još nema dogovora o održavanju tog tripartitnog samita.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da i dalje razmatra održavanje samita sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom 12. juna i da razgovori u vezi s tim napreduju veoma dobro.

„Ide veoma dobro u vezi sa samitom sa Severnom Korejom. Napreduje fino. Tako da razmatramo 12. jun i Singapur. To se nije promenilo. Videćemo šta će se desiti“, kazao je sinoć Tramp u Beloj kući.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...