Matarela: Nisam mogao da prihvatim predloženi sastav vlade, brzo ćemo razgovarati o novim izborima

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je večeras da nije mogao da podrži predlog za sastav nove vlade, ali da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora

401

RIM – Predsednik republike je objasnio da je odbio zahtev pokreta „Pet zvezda“ i desničarske „Lige“ da  odobri Paola Savonu za ministra ekonomije, jer bi to – njegovi stavovi – moglo da izbaci Italiju iz Evro zone.

Matarela je, nakon što je kandidat za premijera nove vlade Ðuzepe Konte večeras vratio mandat, saopštio da da je članstvo u Evro zoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana.

Đuzepe Konte, nesuđeni premijer (AP Photo/Gregorio Borgia)

Italijanski šef države je u televizijskom obraćanju naciji izjavio da nije on kriv za zastoj u formiranju vlade i da je i sam predložio alternativu za ključnu poziciju u vladi – ministra ekonomije; međutim njegove sugestije su odbacili i pokret „Pet zvezda“ i „Liga“, inače, pobednici na martovskim izborima.

Prema njegovim rečima, izbor ministra ekonomije „šalje poruku“ o usmerenju vlade, a izbor Savone značio bi, kako je procenio, izlazak Italije iz Evro zone.

Ðuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu (81) za ministra ekonomije.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...