Miting desničara i levičarski kontramiting u Berlinu

Pristalice stranke Alternativa za Nemačku (AfD) okupili su se u centru Berlina na demonstracijama protiv vlade kancelarke Angele Merkel, dok je na brojnim mitinzima njihovih protivnika-levičara učestvova znatno veći broj aktivista

304

BERLIN – Miting stranke „Alternativa za Nemačku“ (AfD) završio se bez incidenata i dok se na ulicama Berlina danas našlo oko 5.000 pristalica te krajnje desničarske stranke, na kontramitinzima okupilo se barem četiri puta više ljudi.

Na maršu AfD, organizovanom pod parolom „Budućnost Nemačke“, okupili su se većinom stariji ljudi, koji su uglavnom negodovali protiv imigracione politike kancelarke Angele Merkel, mašući nemačkim zastavama i vičući „Merkel mora da ode“. Neki od njihovih transparenata poručivali su: „Demokratija, a ne Merkelatura“ i „Bez islama u Nemačkoj“.

Na skupovima protiv rasizma i fašizma bilo je znatno više aktivista, uglavnom sa levice (AP Photo/Michael Sohn)

S druge strane, kontramitinzi su, prema procenama policije, privukli oko 20.000 uglavnom mladih ljudi, što pokazuje podele u nemačkom društvu koje su se pojavile posebno nakon izbegličke krize i velikog priliva stranaca 2015. godine.

AfD je, sa svojim antievropskim, antiimintrantskim i antimuslimanskim porukama, postala najveća nemačka opoziciona stranka, nakon što je prošle godine na parlamentarnim izborima osvojila 12,6 odsto glasova.

U svom obraćanju okupljenima, funkcionerka stranke Beatriks fon Štorh rekla je da je „vladavina islama u Nemačkoj postala vladavina zla“ i postavila pitanje da li građani Nemačke žele slobodu ili islamizaciju.

Lideri „Alternative za Nemačku u prvim redovima(AP Photo/Michael Sohn)

„Ovde smo da zaustavimo nekontrolisani priliv u nemački sistem blagostanja. Izbeglice moraju da se vrate u Siriju i tamo ponovo izgrade svoju zemlju“, poručila je ona.

Građani Berlina masovno i s protivljenjem odgovorili na stavove AfD organizujući najmanje 13 kontramitinga. Na jednom od njih čula se tehno muzika sa zvučnika postavljenih na 20 kamiona, a naziv ovog skupa bio je „Oterajmo AfD basom“.

U grupama koje su organizovale kontramitinge bili su i levičarski umetnici i udruženje muzičkih klubova iz Berlina koji su se nameravali da „oduvaju“ desnicu glasnim zvucima tehno muzike.

Demonstranti kod Brandenburške kapije (AP Photo/Markus Schreiber)

„Moramo biti dovoljno glasni da ugušimo rasističke govore“, rekla je jedna od aktivisktinja, dok je muzika odjekivala čitavim centrom Berlina. Jedna grupa okupila se u čamcima na reci, noseći transparente „Smrdite!“ upućene pristalicama AfD.

Pristalice AfD započeli su miting kod glavne železničke stanice u prestonici, a završili ga kod Brandenburške kapije.

Oko 2.000 uniformisanih policajaca bilo je raspoređeno po ulicama kako bi sprečili bilo kakve incidente.

Nakon što je krajnje desničarska Alternativa za Nemačku najavila skup za danas u Berlinu, policija je saopštila da je odmah još 13 grupa prijavilo alternativne demonstracije protiv AfD pod sloganom „Nikad više“ i „Stop mržnji, stop AfD“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...