Pompeo: Iran će nam biti prijatelj, ako im lideri budu „normalni“ 

Vašington će tretirati Iran kao prijatelja, ako u Teheranu prihvate zahtev da se ponašaju kao normalna nacija, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo u ekskluzivnom intervjuu za persijski servis „Glasa Amerike“

242

VAŠINGTON – Američki državni sekretar  je rekao da je cilj nove vašingtonske Strategije za Iran koju je objavio ranije ove nedelje, da postavi uslove iranskim islamističkim vođama u Teheranu da se ponašaju kao „normalni lideri“.

On je objasnio da kada kaže „normalni“, misli na lidere koji ne pljačkaju svoj narod i ne troše narodni novac na – kako se izrazio – avanture u Siriji i Jemenu.

„Ukoliko budemo mogli da stvorimo uslove u kojima se iranski lideri više ne budu ponašali na taj način, iranski narod će biti veoma uspešan, Amerikanci će posećivati tu zemlju i imaćemo sve te sjajne stvari koje postoje kada smo prijatelji i saveznici“, rekao je Pompeo.

Majk Pompeo je do 2017. bio samo kongresmen iz Kanzasa, potom je postavljen za direktora agencije CIA, a u martu 2018. dodeljen mu je Stejt department i spoljni poslovi (Foto: AP/Evan Vucci)

Takođe, detaljno je objasnio jedan od 12 uslova iz svog strateškog govora, rekavši da bi Iran trebalo da dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da izvrši inspekciju vojnih lokacija i istraživačkih laboratorija. U govoru 21. maja, Pompeo je zatražio da IAEA dobije neograničeni pristup „svim lokacijama širom zemlje“.

Novi američki državni sekretar je govorio i o zahtevu da Iran prekine s pretnjama da će uništiti Izrael, kao i sa pretećim ponašanjem prema okolnim zemljama. Rekao je da iranski lideri ne samo da bi trebalo da prestanu da ohrabruju povike u javnosti „Smrt Izraelu“, nego i „Smrt Americi“.

„Kada imate visoke lidere i druge koji podržavaju takva lažna okupljanja na kojima se ne radi ništa drugo nego uzvikuje Smrt Americi ili Smrt Izraelu, iransko rukovodstvo bi trebalo da to zaustavi… jer to nije prava stvar za njihov narod“, rekao je Pompeo.

On je ponovio da SAD ne žele promenu režima u Iranu i savetovao Irance u egzilu da ne postavljaju takav zahtev.

Hasan Rohani, predsednik Irana, (Foto: Iranian Presidency Office via AP)

„Ne želimo da pozivaju na promenu režima“, rekao je Pompeo, dodajući da će administracija predsednika Donalda Trampa podržati napore Kongresa da razotkrije sakriveno bogatstvo vodećih iranskih lidera, koje mnogi kritičari unutar Irana smatraju korumpiranim.

„Iranski narod zaslužuje istinu. Imate rukovodstvo koje koje stavlja novac u džepove, koriste biznis kao nominalne izvore, a iskreno – jednostavno kradu. I to toliko da mi to možemo da dokažemo i prikažemo, pa koristim priliku da to predočim iranskom narodu, kako bi oni sami mogli da odluče da li su baš to ljudi koje narod želi da vode zemlju“, rekao je Pompeo.

Očekivani Zakon o transparentnosti svojine iranskog rukovodstva tražio bi od američkog Sekretarijata za finansije da objavi izveštaje o procenama bogatstva visokih iranskih lidera za koje se sumnja da su korumpirani. Predlog zakona usvojen je u Predstavničkom domu u decembru, a sada ga razmatra senatski odbor.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...