U Kolumbiji se održavaju predsednički izbori

Prema najnovijim anketama, vođstvo ima bivši senator Ivan Duke, štićenik bivšeg predsednika i vodećeg kritičara mirovnog sporazuma Alvara Uribea

257

BOGOTA – U Kolumbiji se danas održavaju prvi predsednički izbori od potpisivanja mirovnog sporazuma sa najvećom levičarskom pobunjeničkom grupom u toj zemlji, kojima bi trebalo da se odlučiti o pitanjima korupcije, nejednakosti, kriminala i odnosa Kolumbije sa susedima.

Dvojica vodećih kandidata iznela su izrazito različite vizije i po pitanju ekonomije i po pitanju budućnosti mirovnog procesa u zemlji. Prema najnovijim anketama, glasači naginju senatoru Ivanu Dukeu (42), koga podržava bivši predsednik i vodeći kritičar mirovnog sporazuma Alvara Uribea.

Gustavo Petro (Wikipedia)

Malo je verovatno, međutim, da će on uspeti da u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova i da izbegne sledeći krug koji se očekuje u junu.

Za njim zaostaje Gustavo Petro, bivši gerilac i nekadašnji gradonačelnik Bogote čiji je uspon probudio američku zabrinutost da bi Kolumbija mogla opasno da se okrene levici i time uzdrma tržišta.

Ali, imajući u vidu često pogrešne rezultate anketa o izlaznosti, još ima šanse za iznenađenja poput bivšeg gradonačelnika grada Medeljin Serhija Fahardoa i bivšeg potpredsednika Hermana Vargasa Ljerasa odmah iza njega.

Fahardo koji je zaslužan za transformaciju Medeljina iz grada koji je bio središte kriminala u sve veću turističku destinaciju, kandidovao se uz poruku da će iskoreniti korupciju i ojačati socijalne programe.

Varhas Ljeras je, sa druge strane, obećao da će obezbediti više od milion novih radnih mesta.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...