Atina i Skoplje blizu dogovora o novom imenu Makedonije

Sredinom nedelje važan sastanak premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, u nadi da će neki bitniji aspekti opcija u igri biti rešeni i da će konačno rešenje biti postignuto do početka samita Evropske unije 28. juna, rekao je Dimitrov

329

ATINA – Pregovori između Skoplja i Atine o imenu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije na nivou ministara spoljnih poslova su završeni, a završni tekst sporazuma se priprema , izjavio je danas grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas.

Čim eksperti završe i razjasne tehnička i pravna pitanja, tekstovi pripremljeni na nivou ministara spoljnih poslova biće predati premijerima, koji će zatim pregovarati i postići konačni sporazum, saopštilo je grčko ministarstvo.

Kocijas je rekao da su on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov postigli dogovor u vezi imena i da je sada konačan dogovor u rukama premijera dve zemlje.

Kocijas nije izneo detalje šta je dogovorio sa svojim makedonskim kolegom.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je u Briselu da veruje da su pregovori o novom imenu Makedonije u konačnoj fazi i da je postignut okvir za kompromis.

Ministar smatra da je moguće da će rešenje biti postignuto do početka samita Evropske unije 28. juna i dodaje da je u nedelju imao dobar sastanak sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom, prenosi ANA.

„Imali smo produktivan sastanak, ostaje još da se razradi okvir. Pravni timovi oba ministra rade na tome u Atini, a sredinom nedelje je planiran i važan sastanak premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, u nadi da će neki bitniji aspekti opcija u igri biti rešeni“, rekao je Dimitrov, prenosi MIA.

On smatra da bi problem imena trebalo prepustiti premijerima.

„Videli smo koliko je komunikacija uticala na ceo proces i trebalo bi tome dati šansu“, rekao je Dimitrov u Briselu.

I agencija Rojters danas ističe da su Makedonija i Grčka značajno približile u svojim naporima da razreše višedecenijski spor u vezi imena bivše jugoslovenske republike, navodeći da su šefovi diplomatija dve zemlje postigli dogovor o tekstu predloga sporazuma koji bi trebalo da otvori put konačnom rešenju.

Britanska agencija podsetila je da se Grčka protivi imenu Makedonija, jer se time, kako smatra, izražavaju teritorijalne pretenzije na severni grčki region istog imena.

Zbog tog spora, Makedoniji je blokiran ulazak u NATO i EU, navodi Rojters.

Grčka agencija ANA prenela je izjavu neimenovanog visokog vladinog zvaničnika da je između Grčke i Makedonije postignut značajan napredak, ali da pregovori još uvek nisu zaključeni.

Prema grčkom zvaničniku, pregovori oko imena nalaze se na najznačajnijoj prekretnici.

„Strpljenje i hladnokrvnost do samita EU u junu“, rekao je zvaničnik.

Grčki dnevnik Katimerini piše da je cilj i Atine i Skoplja da sporazum o imenu bude postignut pre 28. juna kada se održava samit EU.

Grčka i Makedonija vode dugogodišnji spor oko imena Republike Makedonije. Grčka smatra da se naziv Makedonija odnosi samo na jedan od njenih severnih regiona i na drevno Kraljevstvo Makedonije i insistira na upotrebi drugog imena za severnog suseda. U privremenom bilateralnom sporazumu iz 1995. godine, Grčka se složila da će se izraz ‘Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija’ (BJRM) primenjuje sve dok se spor ne reši. Ovo pitanje godinama blokira ambicije Skoplja da uđe u članstvo NATO i Evropsku uniju.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...