Poljska želi stalnu američku bazu, spremna da plati dve milijarde dolara

U Poljskoj se trenutno nalaze oružane snage SAD i jedinice NATO koje imaju rotaciono kretanje

176

VARŠAVA – Poljska želi stalnu američku bazu na svojoj teritoriji i spremna je da plati čak dve milijarde dolara da bi to ostvarila, piše poljski portal vesti „Onet“ koji je imao uvid u taj predlog poljskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane Poljske potvrdilo je da je taj predlog poslat Vašingtonu bez konsultacije sa Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje i, što je još važnije, bez znanja predsednika Andžeja Dude koji je takođe vrhovni komandant u zemlji, prenosi politico.com, navodeći da je taj potez znak sve većih nesuglasica unutar vlade Poljske.

Ova ponuda odraz je želje koju Varšava već dugo ima, a to je da izgradi bližu bezbednosnu saradnju sa SAD i da obezbedi da njenom teritorijom šetaju američki vojnici.

Ta želja potiče još od ulaska Poljske u NATO 1999, ali je još više porasla zbog ruskog pripajanja Krima svojoj teritoriji pre četiri godine i stava Rusije prema Alijansi, navodi se.

Samo mesec dana pred okupljanje lidera NATO na samitu u Briselu, inicijativa Poljske će, ocenjuje ovaj sajt, bez sumnje razljutiti Rusiju, a evropski saveznici koji žele da poboljšaju odnose sa Moskvom, poput Italije i povremeno Nemačke će ga prihvatiti sa skeptičnošću.

„Ovaj predlog objašnjava jasnu i prisutnu potrebu da stalna oružana divizija SAD bude postavljena u Poljsku. Poljska se obavezuje da će obezbediti značajnu podršku, koja može da dostigne od 1,5 do 2 milijarde dolara uspostavljanejm zajedničkih vojnih instalacija i pomoći za fleksibilnije kretanje američkih snaga“, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane Poljske.

Takođe se dodaje da se Varšava obavezuje da će „podeliti teret troškova odbrane i učiniti odluku o tome ekonomičnijom za vladu SAD“.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...