Italija: Kotareli sa rezervom prihvatio mandat za sastav vlade

Stranke već razmišljaju o prevremenim izborima 9. septembra koji neće biti obični test volje birača, već referendum o Evropi i o evru, piše "Korijere dela sera"

143

RIM  – Predsednik Italije Serđo Matarela poverio je mandat za sastav nove vlade Karlu Kotareliju, koji je zaduženje „prihvatio sa rezervom“, objavio je generalni sekretar Predsedništva Ugo Zampeti, javlja „Korijere dela sera“.

On je to izjavio nakon sastanka Matarele i Kotarelija koji je trajao oko sat i po vremena.

Karlo Kotareli, 62-godišnji ekonomista, stigao je na sastanak sa predsednikom Matarelom u palati Kvirinale direktno sa rimske železničke stanice Termini, navodi „Korijere dela sera“.

O tome svedoče i fotografije na kojima je Koterali prikazan sa rancem na leđima, kako uz osmeh vuče manji kofer sa točkićima.

Karlo Kotareli ispred predsedničke palate u Rimu (FOTO TANJUG/ANSA/AP

List piše da su se već pojavile spekuacije ko bi mogao da budu ministri u njegovoj tehničkoj vladi, pa se tako kao kandidat za novog ministra spoljnih poslova pominje diplomata Ðampjero Masolo, nekadašnji šef Sekretarijata bivšeg premijera Silvija Berluskonija iz njegove prve vlade 1994. Prema podacima dostupnim na internetu Masolo je član italijanske grupe Trilateralne komisije.

Levici naklonjena rimska „Republika“ Kotarelija naziva „Gospodin Makazice“ zbog neuspešnog pokušaja iz 2013. da u funkciji Specijalnog komesara za reviziju javnih troškova, za vreme premijera Enrika Lete, utvrdi i smanji bespotrebno rasipanje novca u italijanskoj javnoj administraciji.

Nakon godinu dana naredni premijer Mateo Renci vratio je Kotarelija u Međunarodni monetarni fond, gde je krajem 80-ih godina prošlog veka, kao stručnjak za fiskalnu politiku, u sedištu u Vašingtonu već obavljao razne funkcije.

List ipak ocenjuje da, iako bi izbor Kotarelija umirio finansijska tržišta, njegova vlada bi teško mogla da obezbedi većinu u aktuelnom parlamentu.

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a „Korijere dela sera“ piše da stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani 9. septembra.

List navodi da u palati Kvirinale, rezidenciji predsednika Matarele, koji je odbio je da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije pa mu je populistički mandatar Ðuzepe Konte sinoć vratio mandat, teku dramatični sati.

„Korijere dela sera“ navodi da prevremeni izbori, ukoliko ih bude, neće biti obični test volje birača, već referendum o Evropi, o evru, a takođe i o ustavnom ustrojstvu Italije.

„To je zato što je jasno da će Predsedništvo Republike – suočeno sa pretnjom impičmentom – postati u predizbornoj kampanji jedna od meta populističkog i suverenističkog fronta“, piše dnevnik.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...