Italija: Kotareli nije saopštio spisak ministara, traži dodatno vreme

Predsednik Matarela je poverio mandat bivšem zvaničniku MMF nakon što je propao pokušaj formiranja vlade dve najveće stranke - Pokreta pet zvezdica, nastrojenog protiv esablišmenta, i antiimigrantske Lige

294

RIM – Mandatar za sastav nove, tehnokratske italijanske vlade Karlo Kotareli, bivši zvaničnik MMF-a, za koga se očekivalo da će danas predsedniku Italije Serđu Matareli podneti svoju listu ministara, izašao je iz predsedništva bez komentara posle sat vremena, neočekivano odloživši formiranje vlade.

Portparolka predsednika Italije rekla je da će se Matarela sa Kotarelijem ponovo sastati sutra ujutro i da je Kotareliju potrebno više vremena da oformi kabinet, prenosi AP.

Kotarelijeva vlada, koja bi Italiju vodila kroz period neizvesnosti, izgleda da je osuđena na propast i pre nego što je oformljena, ocenjuje američka agencija.

Populističke partije, koje su osvojile najviše glasova na izborima u martu koji su završeni bez jasnog ishoda, najavile su da će glasati protiv tehnokratske vlade prilikom glasanja o poverenju, a to bi Italiju primoralo na nove izbore, krajem leta ili početkom jeseni, konstatuje AP.

„Avet finansijske krize ponovo se danas nadnela nad Italijom, uplašivši tržišta jer zemlja ide ka novim izborima koji bi mogli da se pretvore u referendum o ostanku u evrozoni“, zaključuje američka agencija.

Kotareliju je Matarela poverio mandat za sastav nove vlade nakon što je propao pokušaj formiranja vlade dve najveće stranke – Pokreta pet zvezdica, nastrojenog protiv esablišmenta, i antiimigrantske Lige.

Naime, predsednik – koji u Italiji imenuje premijera i ministre – usprotivio se odluci populističkih stranaka o evroskeptičnom ministru ekonomije.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...