Evropska komisija: Više novca južnim, manje istočnim članicama EU

Budžet za period od 2021. do 2027. godine će biti povećan na 1.100 milijardi evra sa 1.000 milijardi evra koliko je "težak" aktuelni sedmogodišnji budžet

207

BRISEL – Evropska komisija predložila je da se iz budžeta EU izdvoje veća sredstva za Italiju i druge južne članice evropskog bloka pogođene ekonomskom i migrantskom krizom, a da se istovremeno smanje fondovi za istočne članice Unije.

Predstavljajući plan, EK je predložila da se u budžetu za period od 2021. do 2027. godine smanje sredstva za istočne regione EU, što će, kako ocenjuje Rojters, verovatno naići na oštre kritike Poljske, Mađarske i drugih istočnih evropskih zemalja koje su se proteklih godina uveliko oslanjale na ta sredstva za podsticanje sopstvenog privrednog rasta.

Budžet za taj period će biti povećan na 1.100 milijardi evra sa 1.000 milijardi evra koliko je „težak“ aktuelni sedmogodišnji budžet.

Predlogom EK se, takođe, predviđa više sredstava za istraživanja, bezbednost i digitalnu ekonomiju, ali manje za siromašnije regione i poljoprivrednike.

To će, kako navodi Rojters, rezultirati smanjenjem takozvanih kohezionih fondova za istočne članice, koji su doprineli tome da se smanji jaz između siromašnih i bogatih članica evropskog bloka.

Ipak, južne članice će dobiti više novca iz kohezionih fondova zbog nove metodologije, koja će takođe uzimati u obzir stopu nezaposlenosti i priliv migranata, a ne samo ekonomski rast kao što je to do sada bio slučaj.

Dvocifrene stope nezaposlenosti godinama su mučile Grčku, Italiju i Španiju posle globalne finansijske krize 2008/2009. godine, dok su se u Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj kretale znatno ispod nivoa od 5,0 odsto.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...