Italija: Pokret „Pet zvezda“ i Liga ponovo planiraju novu koalicionu vladu

Stranke koje su dobile najviše glasova na italijanskim izborima u martu - "Pet zvezda" i Liga - pokušavaju ponovo da pronađu "tačku kompromisa o drugom imenu" za mesto budućeg ministra ekonomije

167

RIM – Italijanski predsednik Serđo Matarela je u nedelju odbio da prihvati predlog sastava nove vlade zbog evroskeptičnog Paola Savone koji je trebalo da bude ministar ekonomije, pa je zbog toga populistički mandatar Ðuzepe Konte vratio mandat.

Odluka šefa države naišla je na velike kritike izbornih pobednika i čak su usledili javni pozivi za Matarelinu smenu zbog „izdaje države“.

Nakon toga, međutim on je vrlo brzo poverio mandat za sastav nove, tehničke vlade, Karlu Kotareliju, ekonomisti iz Međunarodnom monetarnog fonda.

Kako tvrde obavešteni izvori moguće je i da se „Pet zvezda“ i Liga sada opredele i da se proširi planirana vladajuća koalicija tako što će se u nju uključiti još jedna desničarska partija – Braća Italije.

Relativni pobednici izbora, koji su završeni bez jasnog ishoda, najavili su da će biti protiv tehnokratske vlade prilikom glasanja o poverenju. To bi prouzrokovalo obavezno raspisivanje novih izbora, krajem leta ili početkom jeseni.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...