Microsoft sada više vredi nego Google

Tehnološki gigant iz Redmonda je sada treća po vrednosti kompanija na svetu

1.367

Američki tehnološki gigant Microsoft prestigao je po vrednosti kompaniju Google (Alphabet) prvi put u poslednje tri godine, objavio je danas magazin Verge.

Prema tom izvoru, Microsoft sada vredi 753 milijarde dolara, dok je Alphabet (kompanija koja je vlasnik Googlea) procenjena na 739 milijardi dolara. To znači da je Microsoft sada treća najvrednija kompanija na svetu, iza Applea i Amazona.

Ovo je verovatno samo prolazni trend. Google je 2012. prvi put pretekao Microsoft, posle čega su se ove firme nekoliko puta smenjivale na listi najvrednijih. Ipak, ovo je odličan pokazatelj koliko je vrednost deonica Microsofta porasla u poslednjih pet godina, od kada je bivši izvršni direktor Stiv Balmer (Steve Ballmer) objavio da se povlači.

Vrednost deonica ove kompanije se više nego udvostručila od kada je sadašnji prvi čovek Satja Nadela (Satya Nadella) preuzeo kormilo pre četiri godine. On je usmerio Microsoft na tehnologije koje se prenose na više uređaja, klaud, veštačku inteligenciju, a sada želi da se posveti kvantnim kompjuterima i izradi opreme za mešovitu (hibridnu) stvarnost.

Nadela je ukinuo propali pokušaj telefona sa operativnim sistemom Windows, a kompanija se usmerila ka konceptu da taj operativni sistem bude u centru svega što kompanija nudi.

Vrednost kompanije Apple procenjena je na 923 milijarde dolara, a Amazon na 782, ali Microsoftovi prihodi su diversifikovani. Google ostvaruje 90 odsto prihoda od oglašivanja, a iPhone čini oko 60 odsto prihoda Applea.

U poslednjem kvartalu, divizije za uređaje Surface i igranje su doneli oko 35 odsto prihoda, klaud oko 30 odsto, a Office i drugi alati oko 30 odsto prihoda Microsofta.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...