Protest radikala ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, policija ih sprečila da priđu zgradi

296

BEOGRAD – Grupa pripadnika Srpske radikalne stranke pokušala je večeras da probije kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održava festival „Mirdita – Dobar dan“, ali je policija efikasno sprečila taj njihov pokušaj.

Ispred zgrade u kojoj je postavljena izložba nalazi se kordon policije, a radikali su prvobitno stali na desetak metara, a zatim i probali da se „probiju“ do zgrade.

Nakon toga pripadnici SRS počeli su da psuju i vređaju policiju ali i da „prozivaju“ najviše državne funkcionere.

Posle incidenta s policijom, pojavio se lider radikala Vojislav Šeselj, koji se obratio svojim pristalicama rekavši im da su oni kao srpske patriote zaustavljeni u centru Beograda, „umesto da zajedno s policijom sprečavaju ovu bruku i otvaranje festivala“.

Navodeći da u goste s Kosova nisu došli ljudi koji priznaju ustav te da su ih pozvali oni koji su ga odavno priznali kao nezavisnu državu, Šeselj je poručio da „izdaja u Srbiji nikad nije dugo trajala i da će doći vreme kad će svi da odgovaraju zbog toga“.

Tradicionalna, peta po redu manifestacija „Mirdita, dobar dan“, koja danas počinje u Beogradu, izazvala je niz provokacija u Beogradu i Prištini, nakon što su srpski radikali tražili zabranu tog festivala i najavili protestno okupljanje, a kosovski mediji preneli da je jednoj umetnici iz njihove ekipe policija na administrativnom prelazu oduzela fotografiju sa natpisom OVK i zastavu Albanije.

Ove godine festival je inspirisan glumcem Bekimom Fehmijuom, koji je svojim sjajnim rolama proslavio kinematografiji nekadašnje SFRJ u svetu, a otvoriće ga film „Brak“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...