Jevtić: Napad na decu u Starom Gracku opasna provokacija

272

PRIŠTINA – Sinoćni incident u Starom Grackom, gde su na seoskom igralištu, lokalni Albanci napali decu mlađeg uzrasta, predstavlja opasnu provokaciju, ocenio je potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak, Dalibor Jevtić.

On je naveo da je još gore to što se u opštem metežu koji je nastao tokom pokušaja da se odbrane deca, u naručju majke povređena i šestomesečna beba, saopšteno je iz kabineta ministra Jevtića.

Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak (FOTO: Wikipedia.org)

„Ovo je opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima, jer su u ovom slučaju poznati policiji. Van svake pameti je provocirati i napadati decu koja ni za šta nisu kriva i koja ničim nisu mogla da isprovociraju ovako nešto“, kaže Jevtić.

On je rekao da je nakon informacije šta se zapravo desilo u Starom Gracku odmah kontaktirao nadležne organe i zatražio odgovornost i policajaca koji su se našli na licu mesta i koji nisu adekvatno reagovali, već slučajno ugrozili i bebu koja se našla u naručju majke, upotrebom biber spreja.

„Šikaniranje Srba mora prestati i prosto je nedopustivo ovo što se večeras u selu Staro Gracko dogodilo i ono što se prethodnih dana dešavalo srpskog narodu na Kosovu – od blokiranja Srba da posete svoju svetinju u selu Petrič, do krađa stoke koje su se desile u selima Bosce i Grizime nadomak Kamenice, a koja je porodicama bila jedini izvor prihoda“, naveo je Jevtić. On je dodao da se suživot i međusobno poverenje ne grade na ovaj način.

„Ako mislite da gradimo zajedničku budućnost, incidenti u kojima su Srbi oštećena strana se moraju svesti na minimum, gotovo na nulu, jer oni ničemu ne vode“, zaključio je Jevtić i rekao da će posetiti Staro Gracko kako bi preostalim Srbima pružio podršku da ostanu na svojim i imanjima jer je cilj ovakvih incidetanta upravo njihovo iseljavanje.

Povređeni dečak i majka u ambulanti u Lapljem selu (FOTO:Twitter/@StaroGracko )

Dežurni lekar u Hitnoj pomoći Marjan Madić izjavio je da troje povređenih iz Starog Grackog na Kosovu dovezeno svojim vozilom u službu Hitne medicinske pomoći u Lapljem Selu.

Prema njihovim navodima, prethodno je došlo do konflikta među mladićima u Starom Grackom.

Kako se navodi, zatim je intervenisala Kosovska policija koja je koristila biber sprej, od kog je opekotine oko očiju i vrata zadobio četrnaestogodišnji dečak , kao i majka (53) i beba stara godinu dana, koja je prošla sa blagim opekotinama.

Madić je kazao da im je pružena adekvatna pomoć i da je njihovo trenutno stanje stabilno.

Ranije večeras RTK2 je izvestio da je U Starom Grackom, na Kosovu, oko 20 sati, grupu srpske dece mlađeg uzrasta na seoskom igralištu napala grupa Albanaca.

Prema nezvaničnim informacijama jedan Srbin je priveden.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...