Slovenački mediji: Orban finansira kampanju Janeza Janše

Nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Sloveniji mediji iznose sumnje da mađarski premijer Viktor Orban posredno finansira kampanju opozicionog lidera Janeza Janše, čija je Slovenačka demokratska stranka (SDS) favorit za osvajanje većine u novom parlamentu u Ljubljani

181

LJUBLJANA – Slovenački listovi i portali navode, naime, da su u medijske kompanije koje su osnovali članovi Janšine desničarske partije SDS, a koje objavljuju sponzorisane oglase još pre početka službene predizborne kampanje došla je „finansijska injekcija“ iz Mađarske, tek nešto manja od 800.000 eura.

Sumnje da pomoć Janši dolazi iz mađarske vladajuće partije Fides iznosi ugledni mariborski list „Večer“, a slične navode iznose i nedeljnik „Mladina“, kao i portal Siol.net.

Precizira se, pritom, da je reč o mađarskim državljanima iz kruga bliskih premijeru Orbanu, koji su u Budimpešti vlasnici medijskih preduzeća Modern Media Group, Ripost Media i Ridikul Magazin.

Viktor Orban, premijer Mađarske (Lajos Soos/MTI via AP)

Svaka od tih kompanija kupila je po 15 odsto deonica slovenačke komercijalne televizije NovaTv24.si, čiji su osnivači članovi Janšine stranke i njegove pristalice, a imaju vlasnički udeo i u nekim drugim preduzećima bliskim Janšinoj stranci. Ove insinuacije navode mediji za koje sam Janša tvrdi da protiv njega vode negativnu kampanju.

Mariborski „Večer“ navodi da ima dokumenata koji potvrđuju da je mađarski državljanin Peter Šhač, vlasnik kompanije Ripost koji u Mađarskoj izdaje istoimeni provladin tabloid, a suvlasnik je slovenačke izdavačke kuće „Obzorja“ i nedeljnika „Demokracija“ blizak Janšinoj stranci, sredinom aprila dokapitalizirao svoju slovenačku firmu sa 380.000 evra.

Nakon toga je, navodi se, na sličan način svoju novu firmu u Sloveniji, sa 403.000 evra, dokapitalizovala Agnes Adamik, takođe mađarska državljanka, za koju se takođe navodi da spada u politički krug blizak mađarskom premijeru i Janšinom prijatelju.

Agnes Adamik i Šhac rade na širenju Orbanovog uticaja u okolnim zemljama, a u Makedoniji su tako finansirali medije bivšeg makedonskog premijera i bivšeg predsednika stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji je u međuvremenu osuđen zbog zloupotrebe ovlašćenja, navodi „Večer“.

Hristijan Mickoski je od decembra prošle godine lider VMRO-DPNE umesto Nikole Grueskog (Wikipedia)

Na nedavnom predizbornom mitingu u Sloveniji, svojom prisutnošću su Janšu podržali sam Orban, ali i sadašnji predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Slučaj sa navodno spornim finansiranjem Janšine kampanje mogao bi da iskoristi njegov politički konkurent Marjan Šarec, čijoj listi ankete pokazuju drugu najveću podršku birača, iako znatno manju od one koju uživa Janšina stranka.

„Stranka koja se sporno finansira iz inostranstva delovaće i u upravljanju državom na sporan način“, poručio je danas na Tviteru Šarec, dodajući da će nakon formiranja novog parlamenta tražiti da se ispita finansiranje stranaka sredstvima iz inostranstva.

„Mi smo za suverenost stranaka i suverenost države i protiv stranih uticaja“, napisao je Šarec, očito aludirajući na potencijalni skandal koji bi u zadnjim danima kampanje mogao da ugrozi rejting Janšine stranke.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...