Tači: Priština spremna za kompromis i evropske odnose sa Beogradom

189

 

BEČ – Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Beču da ishod dijaloga o Kosovu treba da bude povoljan za obe strane i dodao da je Priština „spremna za dijalog i kompromis“.

Tači je, govoreći u sredu o poslednjoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, rekao da u njoj možemo da idemo napred, da se angažujemo na postizanju kompromisa i da pomognemo da se postigne normalizacija i istorijsko pomirenje.

„Ili možemo da se zaglavimo u „status kvo“ i da prizovemo ekstremističke, nacionalističke snage i spoljne rizike da uruše sav napredak koji smo postigli. Ja verujem da se većina političkih partija Kosova slaže da nam sada treba da se krećemo ka stalnom rešenju“, rekao je Tači.

On je naveo tri ključna elementa da bi dijalog bio uspešan.

„Potreban nam je fokusiraniji i jači angažman Brisela kako bi se postigao okvirni pravni sporazum između dve strane. Nije dovoljno da Brisel samo obezbedi salu i nekoliko restorana. Brisel treba da investira kako bi se samo rešenje postiglo. Treba da investira izvore, ljude i vreme za zatvaranje ovog poglavlja. Verujem da će gospođa (Federika) Mogerini to učiniti“, naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, u tom procesu je potrebno i da Vašington ostane angažovan.

„Sastao sam se sa Vesom Mičelom, novim zamenikom državnog sekretara, a nekoliko puta sam se susreo i sa zamenikom predsednika, Majkom Pensom, i postoji veliko interesovanje u SAD da pomognu Balkanu. Tokom poslednjih nedelja sam imao dobre sastanke i sa predsednikom (Emanuelom) Makronom i sa kancelarkom (Angelom) Merkel, i postoji jaka volja u Parizu i u Berlinu da nam se pruži pomoć da postignemo ovaj sporazum“, istakao je on.

Prema rečima Tačija, austrijski kancelar Sebastijan Kurc takođe podržava i pozdravlja ovu agendu i spreman je da pomogne i da ubrza proces tokom predsedavanja Austrije Evropskoj.

Kao treći element, Tači je pomenuo da rešenje treba da bude povoljno za obe strane.

„Ono ne može da se meri u kilometrima teritorije, već napretkom u budućim integracijama u EU. Mi moramo da ponudimo bezbednost i maksimalnu mogućnost za Srbe sa Kosova, ali i jednako mesto za Kosovo u porodici UN“, rekao je on.

Tači je istakao da je Priština spremna za dijalog i da je spremna i za kompromis, za sporazum i za evropske odnose sa Beogradom.

Tači je u Beču bio na prezentaciji knjige koju je o njemu napisala britanska novinarka Suzi Džeger.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...