Amerika uvela carine na uvoz metala iz Evrope, Kanade i Meksika

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio kontramere Evropske unije

303

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je saopštila juče da će SAD od danas uvesti tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika, javlja agencija AP.

Američki državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros je novinarima rekao da će tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, stupiti na snagu u ponoć (u petak u 5:00 časova ujutru po našem vremenu). Ros je izjavio i da bilo kakve mere odmazde od strane evropskih zemalja ili drugih ne bi imale velikog uticaja na američku ekonomiju.

„Nadamo se nastavku pregovora, kako sa Kanadom i Meksikom s jedne strane, tako i sa Evropskom komisijom, s druge, jer ima drugih pitanja koja takođe moramo da rešimo“, poručio je Ros.

Ros je, govoreći iz Pariza za američku mrežu Si-En-Bi-Si, izrazio uverenje da neće biti dugoročnih posledica po odnose sa zemljama kojima se uvode tarife, i da će one to „preboleti u dogledno vreme“.

Predsednik SAD je u martu uveo carine od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, ali je odobrio privremeno izuzeće od tih tarifa za EU, Kanadu, Meksiko, Brazil, Australiju i Argentinu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je nakon odluke zvaničnog Vašingtona da ne produži EU izuzeće od tarifa na čelik i aluminijum da će Evropska unija uvesti kontramere Americi.

„Ovo je loše za svetsku trgovinu. Tako da ćemo odmah pokrenuti postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom i najaviti ravnopravne kontramere“, izjavio je Junker u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

„Potpuno je neprihvatljivo da jedna država uvodi jednostrane mere kada je reč o svetskoj trgovini“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, radi se o neopravdanoj, jednostranoj meri SAD koja je u suprotnosti sa propisima STO.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je takođe najavila pokretanje postupka protiv SAD pred STO.

„Odgovor EU će biti proporcionalan i u skladu sa propisima STO. Sada ćemo pokrenuti postupak pred STO, budući da su mere SAD očigledno u suprotnosti sa dogovorenim međunarodnim pravilima“, izjavila je Malmstrem.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...