Ivanov i dalje koči dogovor o novom imenu Makedonije

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov zatražio je danas od premijera Zorana Zaeva da dostavi predlog za vođenje pregovora s Grčkom o novom imenu države na ustavnoj osnovi, kao i nacrt sporazuma i tim za njegovo sprovođenje

310

SKOPLJE – U nedostatku ključnih dokumenata, kao i u cilju obezbeđivanja šireg konsenzusa oko pitanja imena, predsednik Ðorđe Ivanov sugerisao je premijeru Zoranu Zaevu da podnese predlog za vođenje pregovora sa Grčkom na ustavnim osnovama, a onda i nacrt sporazuma, kao i članove tima za sprovođenje dogovora, saopšteno je iz kabineta Ivanova.

Ivanov tvrdi i da njegov stav o neprihvatanju novog naziva države „erga omnes“ (koje bi važilo u odnosima sa svima u svetu, za sve namene i sve prilike, a ne samo u saobraćanju sa Grčkom), nije protiv interesa Makedonije. Ključni uslov Grčke, pak, insistira da taj novi dogovoreni naziv bude unet u Ustav Makedonije i da se primenjuje i važi uvek i svugde gde se zvanično komunicira.

„Stav predsednika Ivanova je da ne prihvata rešenje spora oko imena za opštu upotrebu ili erga omnes, nepromenjen je i principijelan, te u skladu sa zakonom i nije usmeren protiv integracije Makedonije u Evropsku uniju i NATO“, navodi se u saopštenju .

Ivanov smatra da višedecenijski spor oko imena makedonske države treba rešiti na način koji neće ugroziti dostojanstvo građana Makedonije. Dosadašnji pregovori uglavnom su doveli do obostrano manje-više prihvatljivog rešenja da se Makedonija ubuduće naziva „Severna Makedonija“, ali stav predsednika države preti da ugrozi dosadašnje rezultate. On naime veruje da je moguće i da treba novo i skoro usaglašeno ime Republike Makedonije (Severna) koristiti samo u zvaničnoj komunikaciji sa vladom u Atini, a ne sa svim drugim subjektima međunarodnog prava.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...