Nova vlada Italije položila zakletvu, Di Majo i Salvini nasmejani

Nova italijanska vlada premijera Ðuzepea Kontea položila je danas zakletvu u predsedničkoj palati Kvirinale, skoro tri meseca nakon parlamentarnih izbora, čime su u poslednjem trenutku izbegnuti prevremeni novi izbori

282

RIM – Italijanski medije prenose da su lideri članova vladajuće koalicije koja je pobedila na izborima – Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvezda i Mateo Salvini iz Lige, nasmejani sedeli jedan pored drugog na ceremoniji, iako su pristigli odvojeno.

Di Majo je sa ministrima iz Pokreta pet zvezda došao taksi vozilima, a Salvini sopstvenim automobilom.

Premijer Konte, malo poznati profesor privatnog prava iz Firence kojeg je predložila populistička koalicija Pokreta pet zvezda i Lige, izjavio je ranije danas da je „pomalo uzbuđen“ zbog polaganja zakletve.

Prema proceduri, nova vlada sa 19 ministarstava zaklela se nakon tradicionalne predaje dužnosti prethodnog premijera Paola Ðentilonija Konteu, a sledeće nedelje u parlamentu će biti glasanje o poverenju novom kabinetu.

Predsednik republike Serđo Matarela čestita Đuzepeu Konteu, novom predsedniku Ministarskog saveta (AP Photo/Gregorio Borgia)

Konte je sinoć predsedniku Matareli predao spisak predloženih ministara, uključujući i evroskeptičnog Paola Savonu kome je pripao resor evropskih poslova, a zbog čijeg predlaganja za ministra ekonomije je Matarela odbio prvobitni Konteov kabinet.

Ekonomista Karlo Kotareli, koji se pojavio kao zamena za Kontea, vratio je prethodno juče italijanskom predsedniku mandat za formiranje vlade.

Inače, Liga je sa programom desnog centra osvojila 37 odsto glasova i dobila 265 sedišta u Veću deputata (Kameri) i 137 u Senatu (ukupno 402), Pokret pet zvezda Luiđija di Maja stekao je sa oko 33 odsto glasova ukupno 339 poslanika u parlamentu (227+112), dok je na treće mesto spala doskora vladajuća Demokratska stranka Matea Rencija sa 182 mandata (12 deputata i 60 senatora), koja je otišla u opoziciju.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...