Ruske banke vlasnici 46 odsto novog „Agrokora“

245

ZAGREB – Privremeno veće poverilaca Agrokora, koje se sastoji od predstavnika Sberbanke, Zagrebačke banke, „Knighthead Capital Investment-a“, dva predstavnika dobavljača, ali i pridruženih članova, odnosno VTB banke, dogovorili su se oko nagodbe u Agrokoru, saznaje „Večernji list“.

Nagodbom je dogovorena raspodela vlasničkih udela u novom Agrokoru, na način da će dve ruske banke Sberbank i VTB banka dobiti nešto malo preko 46 posto vlasništva u koncernu, vlasnicima obveznica će pripasti udeo od 25 posto, domaćim dobavljačima bi trebalo da bude dato i do osam posto udela, a domaćim bankama najmanje 10 posto udela.

Kako navodi „Večernji“, ostaje otvoreno pitanje prava vlasnika obveznica jer su im potraživanja osporena. Adris Grupa ne namerava povući osporavanje pa će vlasnici obveznica morati parnicom dokazivati svoja prava.

Prema informacijama tog lista, Agram Invest koji je osporio jamstva bez kojih nema nagodbe odlučio je da se priključi dogovoru. Navodno su se dogovorili da će povući osporavanja, a isplatiće ih novi vlasnici Agrokora.

Predstavnica dobavljača u privremenom veću poverilaca Agrokora Marica Vidaković potvrdila je u telefonskoj izjavi Hini da je nagodba postignuta i istakla da su dobavljači zadovoljni.

Ona je rekla da da sada advokati do 8. juna, za kada je zakazana sednica veća poverilaca, dovrše formalni deo posla. Posle toga nagodba bi trebala da bude poslata trgovačkom sudu.

Govoreći o detaljima nagodbe, Vidaković je rekla da je dogovorena isplata 80 miliona eura graničnog duga, a ovih dana dobavljači, prema dogovoru, očekuju i isplatu ukupno deset milona eura.

Sa bankama je dogovoren i otpis 65 odsto potraživanja zbog dospelih regresnih menica.

Sberbanka je po njenim rečima odustala od novoga roll-upa, ali joj je omogućena zamena Merkatorovih deonica koje ima u vlasništvu, za vlasnički deo u novoj kompaniji koja će nastati posle sklapanja nagodbe.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...