Sukcesija: Jugoslovenski naslednici prodali stan u Njujorku za 12 miliona dolara

Države sukcesori bivše SFRJ potpisale su u Njujorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana u nekadašnjem vlasništvu Jugoslavije na adresi 730 Park Avenue, za ukupno 12,1 milion dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda

250

BEOGRAD – Prema današnjem saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku prvi je ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u poslednje dve godine.

Srbiji je, kao državi koordinatoru za prodaju ovog objekta, od prodaje ove nekretnine pripalo je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 dolara) – koji su, takođe, raspodeljeni između svih država sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Imajući u vidu da je ove troškove sve vreme plaćala Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Srbiji. Stan je bio prazan od 1992. godine, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN – zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju.

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta (Stalna misija bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju).

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...