Već počeli nesporazumi Italije sa Evropskom unijom

Samo nekoliko minuta nakon što je u četvrtak objavljen dogovor o novoj italijanskoj koalicionoj vladi opredeljenoj protiv establišmenta, jedan od njenih lidera, Mateo Salvini, oštro je kritikovao predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera zbog komentara koji je ocenio kao rasistički

249

RIM – Na konferenciji u četvrtak, naime, Junker je rekao da Italijani moraju da rade više i da se bolje bore protiv korupcije kako bi poboljšali situaciju na siromašnom jugu.

Ubrzo nakon što je saopšteno da Italija dobija novu vladu, s podrškom Pokreta pet zvezda i desničarske Lige, lider Lige Mateo Salvini ocenio je Junkerov komentar kao „sraman i rasistički“.

Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije (AP Photo/Olivier Matthys, File)

„Nova vlada će obezbediti da prava i dostojanstvo 60 miliona Italijana budu poštovana“, saopštio je Salvini, dodavši da „Italijani očekuju od Evrope saradnju, a ne uvrede“.

Junkerova portparolka je, u međuvremenu, saopštila da je komentar pripisan Junkeru „istrgnut iz konteksta“.

„Predsednik Junker je govorio o strukturalnim problemima regiona južne Italije gde je EU mnogo učinila kako bi finansiski podstakla privredni rast i zapošljavanje. Apsorbovanje fondova EU moglo bi se poboljšati kako bi ljudi mogli da na terenu brže osete rezultate“, navodi se u saopštenju Junkerove portparolke.

Evropska komisija je, inače, ove nedelje predložila da se povećaju fondovi EU za najsiromašnije regione Italije u narednom dugoročnom budžetu EU za period od 2021. do 2027. godine.

Od njega počinju nesporazumi sa EU: Paolo Savona (AP Photo/Luca Bruno, file)

Junker je navodni komentar o južnim regionima Italije izneo na sastanku iza zatvorenih vrata, rekla je njegova portparolka, nakon javne sednice na kojoj je pozdravio „genijalnost“ Italijana.

Nakon što je Junkerov navodni komentar prenet na najčitanijim italijanskim novinskim sajtovima, predsednik Evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani, pozvao je Junkera da opovrgne svoju opasku koju, kako je rekao, smatra „neprihvatljivom“.

Time je otvoren novi front u sve komplikovanijim odnosima Italije sa partnerima u Evropskoj uniji; pre samo dva dana komesar EU za budžet Ginter Etinger bio je primoran da se izvini nakon što je nagovestio da bi tržišta mogla da „kazne“ italijanske glasače jer su evroskeptični populisti koji formiraju vladu, izazvali metež u zemlji.

Među članovima nove vlade, koja danas treba da položi zakletvu, nalazi se ekonomista Paolo Savona, koji je osmislio plan za izlazak Italije iz Evrozone.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...