Planinska ptica bela čiopa, novi stanovnik Beograda

Bela čiopa, retka gnezdarica planinskih klisura i kanjona istočne Srbije, koja gotovo ceo život provodi leteći, ove godine osvojila je najurbaniji deo Beograda, Knez Mihailovu ulicu i Terazije, gde je počela i da se gnezdi.

264

BEOGRAD – Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su tokom maja u više navrata posmatrali bele čiope u centru Beograda, ali u jatima znatno češćih crnih čiopa.

Predstavnik Društva Aleksa Vukićević ističe da je do ovog leta morao da putuje i po 200 kilometara da bi u najbližoj koloniji, na ulasku u Ðerdapsku klisuru posmatrao bele čiope, a da je susret sa njima u srcu Beograda bio veliko iznenađenje.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica ukazuju da iako smo svedoci krize globalne biološke raznovrsnosti i velikog izumiranja vrsta i da su i urbane celine najčešeće lišene prirode, primer bele čiope u srpskoj prestonici uliva nadu da i u našim gradovima „ima mesta za prijatna iznenađenja“.

Bele čiope svrstavaju se u najagilnije i najbrže svetske ptice, koje slično crnim čiopama, gotovo ceo svoj životni vek provode u vazduhu u kome love leteće insekte, pare se, odmaraju, i čak spavaju, a jedini period godine u kom povremeno odmaraju, jeste kratak letnji period kada tokom šest sedmica podižu potomstvo.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...