Erupcija vulkana u Gvatemali, 25 mrtvih, više od 300 povređenih

Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih delova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana uznemirio je građane

278

GVATEMALA- U Gvatemali je došlo do erupcije vulkan Fuego, a Agencija za katastrofe u toj zemlji je saopštila da je najmanje 25 osoba stradalo, više od 300 povređeno, a da ima i nestalih.

„Reka lave preplavila je obalu i pogodila selo El Rodeo. Ima povređenih, izgorelih i mrtvih“, izjavio je generalni sekretar Agencije za prirodne katastrofe Serđo Kabanas

Prema njegovim rečima, evakuisano je 3.100 osoba, a operacije spasavanja obustavljene su do 5 sati ujutru po lokalnom vremenu, zbog opasnih uslova i vremenskih prilika.

On je rekao i da su neka sela nedostupna tako da se pretpostavlja da i tamo ima žrtava.

Predsednik Gvatemale izjavio je da je sazvao sastanak sa ministrima, kao i da razmatra da proglasi vanrednu situaciju u oblastima Čimaltenango, Eskuintla i Sakatepekez.

Zbog erupcije vulkana međunarodni aerodrom u prestonici zatvorio je svoju jedinu pistu, prenosi Rojters.

Uprava za civilnu avijaciju Gvatemale saopštila je na Tviteru da je pista zatvorena zbog prisustva vulkanskog pepela i kako bi se garantovala bezbednost putnika i aviona.

Vulkan se nalazi na oko 40 kilometara jugozapadno od prestonice Gvatemale.

Iz jednog golf kluba evakusiani su radnici i gosti, a na video snimku koji je objavljen na društvenim medijima vidi se crni oblak pepela kako se uzdiže iznad golf kluba.

Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih delova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane.

Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni.

Portparol Uprave za sprečavanje nacionalne katastrofe David de Leon rekao je da je za pad vuklanskog pepela po raznim delovima grada kriva promena pravca vetra.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...