EKSKLUZIVNO: Iskaz agenata GRU, Moskva priznala da su Širokov i Šišmakov ista osoba

Agenti ruske vojne službe GRU Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov saslušani su u Generalnom tužilaštvu Rusije po zahevu Specijalnog tužilaštva Crne Gore zbog osnovane sumnje da su bili na čelu kriminalne organizacije, koja je, prema navodima optužnice, planirala trajnu destabilizaciju Crne Gore i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, 16. oktobra 2016. godine.

676

PODGORICA – To je juče saopštilo veće sutkinje Suzane Mugoše u Višem sudu u Podgorici, gde je u toku suđenje četrnaestočlanoj grupi koja se tereti za pokušaj terorizma.

Pred ruskim istražiteljima Eduard Šišmakov je dao izjavu kao Eduard Širokov, zbog toga što je u vreme kada je počinio krivično djelo koje mu se u Crnoj Gori stavlja na teret, pod tim imenom i prezimenom boravio u Srbiji.

Pasoš na ime Eduard Širokov, koji su mu ruske vlasti izdale pod ovim imenom nije bio falsifikat. Ista osoba, ali pod imenom Eduard Šišmakov, bila je vojni ataše u Poljskoj, odakle je proterana zbog špijunskih aktivnosti i vrbovanja jednog poljskog generala.

Iako je negirao navode iz crnogorske optužnice koji ga terete da je sa sunarodnikom Vladimirom Popovom bio glavni mozak operacije za 16. oktobar, Šišmakov (Širokov), sudeći prema iskazu u koji je podgorička Pobjeda imala uvid, nije sporio susrete sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem, srpskim državljaninom. Takođe, ni Popov ne demantuje da je bio u Beogradu 2016, u jednom od centralnih parkova grada, i da je „svjedočio susretu Šišmakova i jednog čovjeka“ čiji identitet, navodno, nije znao.

Sinđelić je inače svedok-saradnik na suđenju u Podgorici. U svom svedočenju on je u detalje objasnio kako je u Moskvi 2015.godine, pošto je „prošao“ detektor laži, angažovan za ovu teroritičku operaciju, o novcu koji je dobijao od Širokova, specijalnim telefonima koji su im služili za komunikaciju, nabavci oružja i opreme za planirane događaje i o pokušaju atentanata na njega pošto je akcija u Podgorici propala. Posle toga je Sindjelić zatražio i dobio zaštitu BIA-e.

Vladimir Popov i Eduard Šišmakov (Širokov) FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/NastaysceVremja

Na sudjenju u Podgorici Specijalno tužilaštvo Crne Gore je kao dokaze predstavilo desetine snimljenih razgovora između lica koje se nalaze na optužnici i svedoka-saradnika Sinđelića kao i izveštaje BIA o njihovim aktivnostima u Srbiji.

Šišmakov je na saslušanju u Moskvi potvrdio susrete sa Sinđelićem – jednom u Moskvi u proleće 2015. godine i kasnije, u drugoj polovini oktobra iste godine, kada je „službeno“ bio u Beogradu.

Susret sa srpskim državljaninom 2015. godine u Moskvi, prilikom posete muzeju Velikog otadžbinskog rata, prema kazivanju agenta GRU bio je „spontan“, a povod za poznanstvo bila je „specifična uniforma i upadljiva kapa koju je nosio Sinđelić“.

Šišmakov je naveo da je kasnije saznao da je to bila uniforma članova četničkog pokreta Srbije, a Sinđelić mu je u razgovoru otkrio „da je upravo on predstavnik tog pokreta“.

Prema kazivanju Šišmakova, on se još od detinjstva „interesovao za istoriju stvaranja nacionalnih pokreta i organizacija“, pa mu je Sinđelić bio vrlo zanimljiv sagovornik. Tokom viđenja u Moskvi razmenili su brojeve telefona i dogovorili da će mu Sinđelić, kada Šišmakov poseti Srbiju, organizovati „susret sa rukovodiocima pokreta četnika“.

Izvor Pobjeda
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...