Zaev ima rok da se o novom imenu Makedonije izjasni do 9. juna

Makedonska vlada, odnosno premijer Zoran Zaev, saglasnost na dogovor sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske reublike treba da da do 9. juna, preneli su makdonski mediji pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova.

617

SKOPLJE – Portal MKD piše, pozivajući se nezvanične izvore, da u dogovorenom paketu nema predloga da novo ime bude „Ilindenska Makedonija, ali da su i dalje otvorena pitanja makedonski jezik i identitet, zatim izmena Ustava i saglanost o imenu erga omnes ili imena za opštu upotrebu.

Pitanje je, naime, navodi ovaj medij, da li će uz nacionalnost i jezik biti zagrada sa fusnotom i objašnjenjem da je reč o slovenskom poeklu koje nema veze sa proreklom stanovništva u Grčkoj i Makedoniji.

Ne isključuje se mogućnost da odlaganje telefonskog razgovora dvojice premijera, Grčke i Makedonije, utiče i na vreme održavanja protesta, koji je u 13 grčkih gradova zakazan sa sutra u 19.30 sati.

Šef grčke diplomatije, Nikos Kocijas, sinoć je za grčke medije rekao da su na stolu i dalje tri predloga imena – Severna, Gornja i Nova Makedonija, precizirajući da je vlada u Skoplju odacila opciju „Vardarska Makedonija, te da je Atina na samom početku pregovora odbacila predlog da novo ime bude Republiku Makedoniju (Skoplje).

On nije hteo da otkrije koje ime će biti konačni dogovor, istakavši da to što je uključeno u dogovoreni paket moraju da objave dva premijera.

Kocijas je za lokalnu tv rekao da sporazum Atine i Skoplja ima 20 stranica i da je u njemu sve što treba da bude.

Ponovio je da su on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov učinili sve što je trebalo da učine, ta da su tokom poslednje runde dijaloga u Njujorku radili na sorazumu do ranih jutarnjih sati.

Kocijas tvrdi da obe vlade imaju volju da pronađu kompromisno rešenje o sporu o imenu Makedonije dugo 27 godina.

„Mislim da rukovodstvo BJRM donosi veoma tešku i pravu odluku koja zahteva veliku političku hrabrost, veliku političku zrelost i mislim da oni to imaju i okazuju“, rekao je Kocijas, za TV POS.

On je takođe objasnio da ukoliko uskoro bude zaključen sporazum, u makedonskom parlamentu on će biti prosleđen narednih sedmica, dok bi referendum verovatno mogao biti održan na jesen, a nakon referenduma će, kaže, biti izvršene i ustavne promene.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...