Sudar Ministarstva ekologije i Ministarstva građevina i infrastrukture!

Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture Srbije saopštilo je da je iznenađeno "krajnje neprincipijelnim" izjavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana o nužnosti zabrane izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima

4.492

BEOGRAD – Hoćemo li dozvoliti da nam mini-hidrocentrale unište životnu sredinu? Ja to neću sigurno, po svaku cenu, kazao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u beogradskoj Botaničkoj bašti „Jevremovac“, juče pri obeležavanju svetskog Dana životne sredine.

Zgodno mesto za malu hidroelektranu? (Pixabay.com)

Prema Trivanovim rečima, postoji 62 zahteva za izgradnju mini hidrocentrala na Staroj planini, ali da se, što se njega tiče, to neće raditi jer, kako je ukazao – „nema mini hidrocentrale koja ne narušava eko sistem“.

Međutim u današnjem saopštenju Ministarstvo građevinarstva podseća da oni kao nadležni organ izdaju građevinske dozvole za podizanje mini-elektrana u zaštićenim područjima, ali to, kako je navedeno – tek pošto investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, a među njima je i uslov o zaštiti životne sredine, a zašta je nadležan Goran Trivan.

„Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata, ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i ministarstvo koje vodi Goran Trivan“, piše u saopštenju.

Trivan je, prema izveštaju TV N1, kazao u utorak da će „dati sve od sebe“ da bude zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima i da je to „pitanje Srbije, pitanje vode i pitanje naše budućnosti bez ikakve dileme!“.

Protivnik: Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Ministarstvo građevinarstva, međutim, uzvraća da ako Trivan, ili bilo ko drugi želi da zaustavi gradnju mini-hidroelektrana, treba da pokrene postupak za izmenu svih važećih planskih dokumenata u kojima su i uslovi za izgradnju tih hidroelektrana, ali i da ukine sve izdate uslove koje propisuje i koje je ranije izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

„Mi dozvole za izgradnju izdajemo tek na kraju, pošto se svi nadležni izjasne i daju saglasnosti, odnosno mi ne kršimo, već upravo sprovodimo zakon“, navelo je Ministarstvo građevinarstva, uz naglašavanje da bez bez ispunjenja tih uslova nijedna građevinska dozvola nije i ne može biti izdata.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...