Zašto su bitni PREVENTIVNI PREGLEDI?

Čuvajte svoje zdravlje i brinite o svom telu time što ćete redovno obavljati OVE PREGLEDE.

310

Razvoj svesti o značaju preventivnih pregleda na neki način predstavlja moralnu obavezu svakog pojedinca.
Briga o sopstvenom telu i redovne kontrole su put ka zdravijem, mirnijem i ispunjenijem životu.

Poražavajuće su statistike u Srbiji u vezi sa brojem obolelih od malignih bolesti, smrtnosti usled infarkta miokarda ili šloga, ali je činjenica da se veliki broj ovih bolesti, ukoliko se otkriju na vreme mogu veoma uspešno lečiti i time se povećava značaj prevetnivnih pregleda.

Broj obolelih od malignih i kardiovaskularnih bolesti bolesti je nažalost u porastu. Na to utiče mnogo faktora, od faktora sredine do nezdravog stila života koji vode pojedinci.

Stručnjaci podsećaju da oko dve trećine svih malignih tumora nastaje pod uticajem faktora rizika na koje se može delovati što pruža dovoljno prostora i mogućnosti za prevenciju.

Ukoliko postoje faktori rizika, koji se utvrđuju za svakog pojedinca (npr. gojaznost, pušenje ili ako su opterećeni porodičnom anamnezom – naslednom bolešću) veoma je važno redovno kontrolisati svoje zdravlje.

Uvek je u svakom slučaju bolje sprečiti nego lečiti, iako to ljudi retko praktikuju, potrebno je podići svest o značaju preventivnih pregleda.

Rak dojke

Životno doba nosi najveći rizik za oboljevanje, jer čak 50 odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva u petoj deceniji. Od značaja je i porodična predispozicija.

Uzimajući u obzir da se svake godine u svetu povećava broj obolelih žena, preporuka stručnjaka je da se, bez obzira na rizik od nastanka raka dojke, jednom mesečno radi samopregled.

Ako prilikom posmatranja dojki pred ogledalom žena primeti razliku u veličini dojki, koja ranije nije bila prisutna (svaka peta žena ima asimetrične dojke), crvenilo kože, uvlačenje bradavica, krvavi iscedak iz bradavice ili napipa čvor, to je razlog da se odmah javi lekaru.

Rak debelog creva

Razlog pojave raka debelog creva je još uvek ne poznat, ali se smatra da određeni faktori doprinose pojavi ove boelsti, kao što su ishrana bogata mastima i proteinima, gojaznost, pušenje i genetska predispozicija.

U 90 odsto slučajeva bolest se javlja kod starijih od 50 godina života i često nije praćena nikakvim simptomima, što otežava postavljanje dijagnoze. Ukoliko se pojave, najčešći simptomi su: bol u trbuhu, promene u pražnjenju creva(proliv i zatvor), krv u stolici. Ovi simptomi se javljaju bez nekog određenog razloga.

Rak grlića materice

Razlog pojave ove vrste raka je najčešće humani papilom virus, pušenje, neadekvatna ishrana, specifične seksualne karakteristike žena, kao što su rano stupanje u polne odnose, postaojanje drugih polnih bolesti, broj seksualnih partnera.

U ranom stadijumu rak grlića materice je najčešće bez simptoma. A kada se jave uglavnom se radi o već uznapredovaloj formi bolesti. Simptomi rane faze bolesti su sve vrste krvarenja van redovne menstruacije.

Za rano otkrivanje koristi se Papanikolau test, jer se njime ne otkriva samo pojava bolesti, već predkancerogene promene, čijim se uklanjanjem sprečava nastanak maligniteta.

Više na Budoar.rs

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...