Rakić: Napadi – široka akcija zastrašivanja Srba na Kosovu

Više od 20 napada na Srbe i njihovu imovinu u svega mesec dana, ne moze se smatrati drugačije nego kao široka akcija zastrašivanja Srba na KiM i pokušaj destabilizacije situacije na Balkanu, izjavio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

379

PRIŠTINA – Rakić je rekao da je Srpska lista zatražila konsultacije sa predsednikom Srbije koje su, kako smatra, više nego potrebne.

On je prokomentarisao i nedavnu izjavu šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove u intervjuu za „Euraktiv“ da je bilo etnickih incidenata u proteklim mesecima u kojima su ucestvovali Srbi i Albanci što je „zabrinjavajuće, pocinje da izgleda kao vraćanje milo za drago“.

„Očigledno je da su izjave koje su uperene protiv dijaloga, a koje dolaze iz Prištine, nešto na šta EU ne želi da odgovara iako je na to dužna kao posrednik. Ako nisu reagovali tri dana nakon izjave koju smo čuli, sumnjam da će reagovati i sada“, kazao je Rakić u uključenju u dnevnik RTS-a.

On je naglasio da su se međunarodni predstavnici oglasili nakon više od 20 napada i desetina apela članova Srpske liste.

„Ubeđen sam da je ova reakcija zakasnela, mada bolje ikad nego nikad. I verujem da je ova osuda usledila nakon prvog incidenta, možda ne bismo imali više od 20 napada na naš narod“, rekao je on.

Zbog svega toga, kazao je da su zahtevali konsultacije sa Vučićem.

„Zbog celokupne situacije, mi smo zahtevali hitne konsultacije sa predsednikom Vučićem, kako bi definisali nase dalje delovanje. Nemamo iskreniju podršku od naše države i predsednika i ove konsultacije su nam više nego potrebne“, istakao je Rakić.

O sporazumu o carinskom ujedinjenju Prištine i Tirane koji je usvojio kosovski parlament, Rakić je kazao da je „odluka da se faktički ukinu kontrole između KiM i Alabnije potvrda naših strepnji da Albanci žele stvaranje Velike Albanije“.

Kako je naglasio, Srpska lista se apsolutno protivi takvim odlukama.

„Da budem iskren, oni to bez podrške stranaca nikad ne bi mogli da učine, zato za ovo pitanje adresa nisu Priština ili Tirana, već neke evropske prestonice. Srpska lista je apsolutno protiv ovih odluka“, podvukao je Rakić.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...