Masovni protesti širom Grčke zbog imena Makedonije

Hiljade ljudi izašle su sinoć na proteste širom Grčke zahtevajući da grčka vlada zauzme čvrst stav u pregovorima sa susednom Makedonijom oko imena te zemlje.

269

ATINA – Centralni skup je održan kod Pele, rodnog mesta Aleksandra Velikog. Skup u selu Pela je bio jedan od više od 20 protesta, koje širom zemlje organizuju tvrdokorni protivnici bilo kakve upotrebe naziva Makedonija u sporu oko imena između Atine i Skoplja, prenosi AP.

Među učesnicima protesta bilo je političara opozicionih partija, lokalnih zvaničnika i predstavnika organizacija, a bilo i snažno prisustvo Grčke pravoslavne crkve, javila je grčka agencija ANA.

Skupovi su, između ostalog, održani u Solunu, Kateriniju, Kavali, Larisi, Kastoriji, Polikastru i mnogim drugim gradovima.

Učesnici skupova su mahali grčkim zastavama, nosili transparente i verske simbole i izvikivali slogane kao što su „Grčka znači Makedonija“ i „Dalje ruke od Makedonije“.

Policija nije saopštila zvanične procene o broju učesnika na protestnim skupovima, koji su završeni bez incidenata, javila je ANA.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...