Veber: Dogovor prestonica Zapada uslov za trajno rešenje spora između Kosova i Srbije

Za trajno rešenje spora između Beograda i Prištine neophodan dogovor ključnih prestonica Zapada i Brisela o okvirima, crvenim linijama i ciljevima predstojeće faze dijaloga,  smatra analitičar Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber.

278

BRISEL –  „Od početka se zna da je okvirni ishod procesa puni teritorijalni integritet i suverenitet Kosova“, kaže Veber za Tanjug.

”Ako se dogovore vodeće prestonice EU i institucije u Briselu, verujem da predstojeći pregovori o finalnom sveobuhvatnom sporazumu pružaju istorijsku šansu za trajno rešenje spora između Srbije i Kosova, koji će imati presudan uticaj na miran i demokratski razvoj celog regiona Zapadnog Balkana”, kaže Veber.

On podseća da je dijalog, koji je vođen u periodu 2012-2013, a koji je rezultirao Briselskim sporazumom, bio omogućen angažmanom važnijih prestonica (Berlin, London i Vašington), kao i shvatanjem tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton istorijske šanse za EU i nju lično u vođenju tog dijaloga.

„U kasnijoj fazi dijaloga, prestonice su se previše povukle i nisu ponudile strateški okvir odnosno “masterplan“ za dalji dijalog, bez koga su Mogerini i njen tim su završili hendikapirani, a dijalog upao u duboku krizu“, kaže nemački analitičar.

Bodo Veber ocenjuje da je dijalog Beograda i Prištine i dalje u krizi i da se trenutno nalazi u tzv. ”međufazi,” jer pre godinu dana najavljena ”nova faza” pregovora o potpunoj normalizaciji praktično nije ni počela, a nastavak prethodne faze implementacije Briselskog dogovora se pretvorio, kaže, u ”svojevrsnu simulaciju”.

Veber dodaje da je bilo nerelano najaviti novu fazu u dijalogu koja sadrži implicitno priznanje da je prethodnom pristupu došao kraj i očekivati napredak u implementaciji prethodnih sprazuma.

”Sve očiglednije je da su gospođa Mogerini i njen tim, kada su najavili novu fazu, i oni i EU i Zapad bili daleko od spremnosti da zaista počnu tu novu fazu, tj. pregovore o sveobuhvatnom, finalnom, pravno obavezujucem sporazumu. Tako da se još uvek nalazimo u jednoj međufazi, vakuumu, koju strane pune političkim spinovanjem i prepucavanjem”, kaže Veber.

Veber ocenjuje da su najvažnije prestonice Zapada trenutno u fazi pripreme zajedničke pozicije tj. okvira za predstojeće progovore i naglašava važnost dogovora zemalja Zapada sa Briselom, Federikom Mogerini i njenim timom oko načina saradnje, podele rada i ogovornosti.

„Imam ponekad utisak da trenutno u Briselu ne razumeju da uspeh u nadolazećim pregovorima neće zavisiti samo od njih, nego od presudnog učešca najvažnijih prestonica. Uspeh dijaloga zavisi od tesne saradnje prestonica i Brisela, kao i od strateskog okvira koji dolazi iz prestonica, a ne zbog formalne funkcije “posredovanja“ tima Federike Mogerini“, ocenjuje Veber.

Na pitanje Tanjuga šta bi mogao da bude ishod dijaloga ukoliko Srbija ne prihvati kao rešenje „puni teritorijani integritet i suverenitet i priznanje granica između Srbije i Kosova“, Bodo Veber kaže da Beograd „za početak mora da se vrati na diskurs političke reanosti iz 2012. i 2013. godine, ako uopšte žele da učestvuju u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu“.

„Onda ćemo videti kakva su sve rešenja moguća u okviru pregovora oko pitanja priznavanja Kosova, implikacije u vezi pitanja promene ustave i referenduma. Ukupno, mislim da su građani Srbije puno trezveniji oko realnosti Kosova koje je davno izgubljeno za Srbiju, nego što se to čini kroz javni diskurs političke elite i ispitivanja javnog mijenja“, zaključuje Bodo Veber.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...