VMRO traži moratorijum na pregovore  sa Grčkom o imenu Makedonije

U velikom iščekivanju da premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, potvrde i ozvaniče postignuti sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, VMRO-DPMNE - Demokratska frakcija , traži stavljanje moratorijuma na pregovore zbog, kako su naveli, rastuće histerije grčkih fašita i ultranacionalista

336

SKOPLJE – U saopštenju VMRO – DPMNE DF, u šest tačka precizira da je to neophodno u cilju jačanja pregovaračke pozicije Republike Makedonije i ispravljanja prekomerne ‚‚kreativnosti“, koju su, kako se navodi, pokazali tandem Zev i šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov u nametnutom i iluzornom pregovaračkom procesu o imenu Makedonije, koji građane dovodi u situaciju da savija kičmu i ostane bez dostojanstva.

VMRO- DPMNE DF, smatra da Zaev nema mandat, ni legalitet ili legitimitet, da o promenama imena zemlje pregovora i dogovara u ime cele nacije.

Napominje se da bi Zaev, prema Ustavu mogao da ima taj mandat, ali bi on morao biti potvrđen zakonom, kojeg nema.

Podsetivši na obećanja Zaeva i izborni program njegove SDSM, VMRO-DPMNE DF, smatra da veruje da je ponašanje premijera u ovom slučaju ne samo neustavan, već voluntaristički, nemoralan i nepatriotski čin, peneo je portal „AKO“.

Frakcija Zaeva optužuje da vodi kampanju promene imena i prodaje nacionalnih interesa, te da je, kažu, nedostatak odlučnog i doslednog stava u tim pregovorima jasan pokazatelj postojanja tajnog sporazuma između rukovodstava dve glavne makedonske stranke, koji parlamentarna većina treba da izglasa.

VMRO zato apeluje na sve svoje članove da izvrše snažan pritisak na poslanike iz njihovog okruženja da ne podlegnu pritisku, bilo unutrašnjem ili spoljnom, kada sporazum Cipras-Zaev dođe na dnevni red parlamenta.

Panorama Skoplja (FOTO: wikimedia)

Moratorijum na pregovore se traži sve dok se, kako kažu, ne smire strasti i ne prevlada razum kod delagrčkih fašista i ultranacionalista, koji su u histeriji.

Demokgratska frakcija VMRO DPMNE smatra neophodnim da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savet u vezi sa usklađenosti i postavljenih novih dodatnih uslova Makedonije tokom njenog prijema u UN.

Ova frakcija unutar VMRO traži i da se svim liderima stranaka dostavi dokumentacija o pregovaračkom procesu, posebno onih koji se odnose na budućnost i dostojanstvo zemlje i njenih budućih generacija.

Frakcija demokrata VMRO traži i hotno sazivanje sednice Odbora za inostrane poslove Skupštine, na kojoj će ministar inostranih poslova i premijer obavesti predstavnike u najvišem zakonodavnom telu o sadržaju dogovora sa Grčkom u vezi sa novim imenom.

Smatraju da sve post-festum informacije, kao i nedostatak konsenzusa o sadržaju eventualnog sporazuma, biće nezakonite, nelegalne i moraju biti poništene.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...